Global Trends

Botsende supermachten

Leidt de confrontatie tussen de heersende wereldmacht Amerika en de opkomende macht China tot oorlog?
maandag 8 mei 2017, 19.30
ma 8 mei 2017, 19.30
IJ Zaal

Sinds 1500 is een gevestigde grootmacht zestien keer uitgedaagd door een rijk in opmars. Twaalf keer leidde dat tot oorlog, twee keer zelfs tot een wereldoorlog. De opkomst van China jaagt de Verenigde Staten angst aan. Onder Trump en Xi Jinping is de kans op een oorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld een stuk groter geworden. Beide leiders worden gedreven door verhit nationalisme, beiden zijn tot weinig concessies bereid. Een handelsoorlog kan ontaarden in een heuse oorlog, terwijl in vijf conflictzones rond China de vlam in de pan kan slaan. Of zullen de grote gemeenschappelijke belangen en de verwevenheid van de beide economieën zwaarder wegen?

  • Jan van der Putten was correspondent van o.a. de Volkskrant, De Groene en de NOS in o.a. Latijns-Amerika, Italië en China. Auteur van o.a. tien China-boeken“. Schrijver en spreker over China.
  • Bram Boxhoorn is sinds 1996 directeur van de Atlantische Commmissie, een organisatie die zich bezighoudt met trans-Atlantische kwesties. Co-auteur van De integratie van Europa.
  • De moderator van de avond is Henk Kool, oud-wethouder van Den Haag met speciale aandacht voor China. Zelfstandig ondernemer, voorzitter van o.a. Vereniging Nederland-China, BIZ-platform Nederland en Mondriaan Business Club.
maandag 8 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 98 mensen waren aanwezig