Creatieve Industrie

Booming Bamboo

Over de veelzijdigheid van biobased materialen in design en architectuur. Wat maakt bamboe het duurzame materiaal van de toekomst?
vrijdag 26 jan 2018, 20.00
vr 26 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Je kunt het spinnen, weven en zelfs 3D printen. Bamboe is een van de meest veelzijdige en duurzame materialen ter wereld, maar nog steeds relatief onbekend in de designwereld. Toch wordt het al gebruikt in (creatieve) sectoren als productontwerp, (interieur) architectuur, verpakkingsindustrie en mobiliteit. Met het oog op de klimaatveranderingen en de schaarste aan hulpbronnen kan bamboe als biobased materiaal bijdragen aan een meer duurzame en circulaire wereld. Dat illustreert ook ‘Booming Bamboo’, een boek van Materia dat de verschillende innovatieve toepassingen van het materiaal onderzoekt. Samen met Pablo van der Lugt, auteur van ‘Booming Bamboo’, ontwerpers en duurzaamheidsexperts gaan we in gesprek over bamboe als materiaal van de toekomst. Wat is de impact van bamboe en andere biobased materialen (denk aan hout, kurk en hennep)?

Ferander 

Toegegeven: je ziet het niet vaak, zo’n fiets van bamboe. Vreemd eigenlijk, want bamboe is meer ‘shockproof’ dan staal en minstens even sterk. Ferdinand Ten Kate besloot, samen met Jaap Bijl, om daar verandering in te brengen. Met hun sociale onderneming Ferander importeren ze handgemaakte producten uit Afrika naar Nederland, te beginnen met bamboe fietsen uit Ghana. Lichtgewicht (handig als je 3hoog woont), duurzaam én met een opvallend uiterlijk. Hoe ontstond hun liefde voor bamboe?

© Anoukfotografeert

Antipode

Geïnspireerd door de duurzaamheid van bamboe, zocht Antipode oprichtster Katja Buturlina naar een simpel en authentiek concept. Het idee om minimalistische en tijdloze mode te maken van bamboe garen was geboren. Duurzame kleding die dicht op de huid gedragen kan worden vanwege comfort en zachtheid. Wat zijn de mogelijkheden van bamboe binnen fashion?

© Antipode

 Booming Bamboo

© Materia

Pablo van der Lugt, hoofd Duurzaamheid bij MOSO, wijdde zowel zijn master- als zijn promotieonderzoek aan de TU Delft aan bamboe en bamboematerialen. Zijn expertise in de hout- en bamboe-industrie resulteerde in ‘Booming Bamboo’, een boek waarin hij laat zien dat er opweg naar een meer circulaire economie geweldige mogelijkheden voor bamboe zijn. Van mondiale problemen tot innovatieve toepassingen. Wat is zijn visie op de toekomst van bamboe?

Materia

Materia, uitgever van het boek Booming Bamboo, is het platform in innovatieve materialen voor creatieve professionals. Opgezet door Els Zijlstra in 1998 organiseert het platform 13-15 maart 2018 de Material Xperience, een vakbeurs waar innovatieve materialen een plek krijgen. Welke ontwikkelingen zien zij als het gaat om het gebruik van bio based materialen?

Douwe Jan Joustra

Als oprichter van Implement Circular Economy (ICE-Amsterdam) en hoofd circulaire transformatie bij C&A Foundation is Douwe Jan Joustra een expert op het gebied van circulaire en duurzame economie. Hij zal zijn visie geven over de omslag naar een meer circulaire economie waarin product, service en businessmodel op elkaar zijn afgestemd.

vrijdag 26 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 183 mensen waren aanwezig