Creatieve Industrie

Booklaunch: Maktak and Gasoline

Fotograaf Ellis Doeven legt het leven vast van een afgezonderde gemeenschap in Alaska.
vrijdag 20 apr 2018, 20.00
vr 20 apr 2018, 20.00
Studio

Fotograaf Ellis Doeven reisde in 2008 voor een opdracht naar Point Hope, een klein Inupiaq-dorp in Alaska. Ze raakte geïntrigeerd door de gemeenschap die er afgezonderd leeft en besloot hun leven vast te leggen. Nu, tien jaar later, is er het boek 'Maktak and Gasoline' waarin ze visualiseert hoe een afgelegen gemeenschap in een ruig Arctisch gebied leeft met de elementen, de natuur en de ontwikkelingen in de wereld. Tijdens Fotokroniek vertelt ze over het maakproces, haar contact met de gemeenschap én wordt het boek officieel gelanceerd.

Maktak and Gasoline

In 2008 reisde Ellis Doeven naar Alaska om foto’ te maken bij een artikel over Shell, die net boorvergunningen had gekocht in de Noordelijke IJszee. Ze kwam terecht in Point Hope, een klein Inupiaq-dorp in Alaska, raakte geïntrigeerd door de gemeenschap en besloot terug te gaan voor een reportage over de walvisjacht. Tijdens haar tweede verblijf werd ze verliefd op een walvisjager. Ze kregen samen een kind en zo bleef ze tot de dag van vandaag verbonden aan het dorp.

Het resultaat van haar terugkeer is het fotoproject ‘Maktak and Gasoline’, een fotoserie over de gemeenschap van Point Hope, het oudste permanent bewoonde dorp op het Noord-Amerikaanse continent. De locatie van de gemeenschap van 900 mensen is afgelegen. Toegang is alleen mogelijk met het vliegtuig. Het klimaat is extreem. Voedsel is altijd verzameld door te jagen op dieren die voorbijtrekken op hun trek. Hierdoor is het dagelijks leven niet makkelijk in het Noordpoolgebied, iets wat Ellis laat zien in haar beelden.

Point Hope is nu een moderne gemeenschap met een oude kern. Na contact met de westerse cultuur heeft de gemeenschap een achtbaan van veranderingen en ontwikkelingen meegemaakt die troost brengen, maar ook leiden tot verlies van taal, cultuur en identiteit. De botsing tussen de lineaire cultuur van het Westen, altijd op zoek naar ontwikkeling, en de cyclische cultuur van de Inuit-mensen, die ernaar streeft in harmonie te leven met de natuur, heeft schade aangericht. Hoe kijkt Ellis als fotograaf naar deze frictie? En wat heeft ze geleerd over de gemeenschap tijdens het maakproces?

Het project bestaat uit een expositie in Alaska en een fotoboek, ontworpen door Sybren Kuiper bekend als -SYB-. Ellis heeft tevens een crowdfunding campagne opgezet bij VoordeKunst.

Ellis Doeven

Ellis Doeven studeerden fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag van 2006 tot 2010. Al tijdens haar studie startte ze het project “Maktak and Gasoline” – The People of Point Hope. In 2015 deed ze met dit project mee aan De Donkere Kamer, een evenement waarbij verschillende fotografen nieuwe projecten pitchen en de winnaar van de avond de ticketomzet mee naar huis mag nemen. Ze won, en heeft sindsdien het project nog verder uitgewerkt. Sinds 2016 is ze artist in residence in Alaska bij Polar Lab Projects, en vanaf 27 April tot 31 August 2018 is haar soloexpositie over “Maktak and Gasoline” te zien in het Anchorage Museum in Alaska, USA.

vrijdag 20 apr 2018, 20.00
Studio
Deze 89 mensen waren aanwezig