Creatieve Industrie

Book launch: Love Child

Het boek Love Child onderzoekt modern ouderschap. Hoe maakbaar is een kinderwens anno 2018?
vrijdag 9 mrt 2018, 20.00
vr 9 mrt 2018, 20.00
Studio

Het leven lijkt steeds maakbaarder. Toch lukt het niet altijd om het vurig gewenste kind te krijgen. Mascha Jansen, een Amsterdamse fotograaf die zelf een onvervulde kinderwens heeft, volgde twee jaar lang singles en homoseksuele stellen. Het resultaat is het boek Love Child, dat vanavond gelanceerd wordt, waarin ze zichtbaar maakt hoeveel stappen mensen soms zetten om hun droom uit te laten komen. We praten met experts, ervaringsdeskundigen die hun eigen 'modern family' hebben gecreëerd én de fotograaf over de vraag: hoe maakbaar is het gezin van de toekomst?

Fotograaf Mascha Jansen zag dat niet-traditioneel ouderschap nog steeds omgeven is met taboes. Het aantal alleenstaanden neemt toe en ook het aantal mannen en vrouwen met een onvervulde kinderwens. Alleenstaanden en homoseksuele koppels zoeken nu eerder naar alternatieve oplossingen om toch vader of moeder te worden. De zoektocht van alleenstaanden en/of homoseksuele koppels volgde zij twee jaar. Ook portretteerde zij wensouders, moderne gezinnen en ongewenst kinderloze mannen en vrouwen, en fotografeerde zij veel ‘gestolen’ kinderen. Arnon Grunberg schreef het voorwoord van Love Child, Marleen Moors een essay, Mascha Jansen interviewde Dirk De Wachter, en Paulien Bakker sprak met de wensouders.

Met bijdragen door:

  • Dirk De Wachter. De Vlaamse psychiater en hoogleraar is bij het grote publiek bekend geworden met zijn boek Borderline Times waarin hij de ziekte van de maatschappij analyseert. Dirk is psychiater-psychotherapeut en hoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven. Hoe kijkt hij aan tegen het gezin anno 2018 en kinderloosheid? Over deze vragen zal hij een presentatie geven.
  • Mascha Jansen. Als fotograaf verdiepte ze zich twee jaar lang in de materie en sprak met wensouders, alleenstaanden en ongewenst kinderlozen over de vraag wat de impact is van (ongewenste) kinderloosheid. Hoe ze op het idee voor het project is gekomen deelt ze tijdens een presentatie.
  • Marleen Moors. Als existentiefilosoof en filosofisch consulent houdt Marleen Moors zich bezig met belangrijke levensvragen, zoals de vraag hoe is het om ongewenst kinderloos te zijn.
  • Sara Coster. In het boek De wens en de vaders beschrijft Sara Coster hoe ze op geheel eigen wijze haar kinderwens vervult. Daarnaast helpt ze als kinderwenscoach iedereen die om wat voor reden dan ook (LGBT+ en/of single) voor een niet traditioneel gezin kiest.

Na afloop is het boek te koop en kunnen mensen die via Voor De Kunst gedoneerd hebben hun boek ophalen. De avond wordt afgesloten met een feestelijke borrel in het café op de begane grond.

Het boek Love Child is mede mogelijk gemaakt door steun van: Center for Reproductive Medicine (AMC), FotolabKiekie, Meer Dan Gewenst, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Faasen Grijmans, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Het ontwerp is gemaakt door SYB.  

vrijdag 9 mrt 2018, 20.00
Studio
Deze 91 mensen waren aanwezig