Global Trends

Boeren, Burgers en Biodiversiteit: de weg vooruit

Een avond vol ideeën voor het nieuwe boeren, een duurzaam voedselsysteem en herstel van natuur en biodiversiteit
dinsdag 10 dec 2019, 20.00
di 10 dec 2019, 20.00
Grote zaal

Nederland loopt aan tegen haar ecologische grenzen. De stikstofcrisis is nog lang niet voorbij. De manier hoe we ons voedsel produceren, is broodnodig toe aan verandering. Dat raakt de toekomst van de landbouw, van boerenfamilies en van bedrijven in de voedselketen. De boerenprotesten laten zien dat er veel op het spel staat: veel boeren voelen zich onmachtig in een systeem waarop ze nauwelijks invloed hebben. Ondertussen worstelt Nederland met de gevolgen van grootschalige landbouw die vooral op de export is georiënteerd, met als resultaat verschraling van ons landschap en uitholling van biodiversiteit boven en onder de grond.

In lijn met de visie van minister Carola Schouten op kringlooplandbouw buigen allerlei boeren, andere ondernemers en NGO’s uit de landbouw- en voedsel- en natuursector zich over de vraag hoe we naar een herwaardering van ons voedsel komen met een kleinere impact op het milieu. Een model dat de boer in staat stelt om rendabel te boeren en er tegelijkertijd voor zorgt dat de landbouw weer past binnen de milieugrenzen van ons land.

Wat is nu het antwoord van deze gemeenschap op de crisis van vandaag? Wat heeft deze gemeenschap Nederland en boeren in de knel te bieden? Hoe kunnen zij bijdragen aan het perspectief van de kringlooplandbouw? En hoe kunnen de vele initiatieven elkaar helpen en versterken? Kortom, een avond waarbij we duurzame (denk)krachten samenbrengen op weg naar een nieuwe evenwicht tussen voedsel, natuur en dierenwelzijn.

PROGRAMMA
Tijdens deze avond vol ideeën voor het nieuwe boeren, een duurzaam voedselsysteem en herstel van natuur en biodiversiteit gaan we, samen met onze sprekers in gesprek met de zaal. Tijdens drie rondes bespreken we de weg vooruit voor Boeren, Burgers en de Biodiversiteit.

Opening
We beginnen met de introductie van onze klankbordgroep, Daan RemarqueRiella Hollander en Frits van der Schans, zij vormen de rode draad van de avond.

Thema 1 – De Natuur & Landbouw
Samen met Alex Datema van Boer en Natuur en biologisch veehouder Sytse Gerritsma bespreken we de rol van de agrarische sector in natuurbeheer.

Thema 2 – De Voedselketen
Wat is het belang van korte voedselketens en hoe maken we true pricing en transparantie schaalbaar? Samen met Geert van der Veer, initiator Herenboeren en Volkert Engelsman wij op zoek naar eerlijkheid en schaalbaarheid in de voedselketens.

Thema 3 – Liefde voor ons Eten
Zijn wij de contact met ons voedsel verloren? En houden we nog van ons voedsel? Met Bregje Hamelinck van de zelfoogsttuin Us Hof en Nadia Zerouali gaan wij op zoek naar de relatie tussen boer en bord.

 

dinsdag 10 dec 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 263 mensen waren aanwezig