De Stad

Boerderij van de toekomst

Waar haalt de stad haar eten vandaan?
maandag 13 nov 2017, 20.00
ma 13 nov 2017, 20.00
Grote zaal

Waar haalt de stad nu en straks haar voedsel vandaan? Komt het van ver? Of van dichtbij? Hoe krijgen we als stedelingen meer grip op hoe ons eten geproduceerd wordt? In de nieuwe serie 'De Voedselketen' onderzoeken we hoe voedsel en stad zich tot elkaar verhouden. Hoe kunnen we meer voedsel uit de regio eten? En in hoeverre is een regionaal voedselsysteem mogelijk en wenselijk? In de eerste aflevering nemen we het boerenbedrijf onder de loep. Hoe ziet de boerderij van de toekomst eruit? We gaan onder andere in gesprek met (boeren)ondernemers: van een CO2 neutraal kippenei tot aan geavanceerde stadslandbouw.

  • Arwin Bos studeerde cum laude af als rechterstudent aan de Universiteit van Leiden. Een aantal jaar werkte hij bij een gerenommeerd advocatenkantoor up de Zuidas. Maar in 2013 maakte hij een behoorlijke carrière switch: hij nam het boerenfamiliebedrijf over, maar wel op zijn eigen manier. Tegenwoordig teelt hij als de Aardappelboer zeldzame en oude aardappelrassen op een duurzame manier.
  • Marije Klever is opgegroeid op een melkveebedrijf in de Meern onder de rook van Utrecht. Nu heeft ze haar eigen melkveehouderij op een half uurtje fietsen vanaf het centrum van Utrecht. Ze doet zoveel mogelijk zelf. Een melktap, een eierenautomaat, een maïsdoolhof en extensievere bedrijfsvoering onderscheiden het bedrijf van andere melkveehouderijen.
  • Als wethouder van Haarlemmermeer is John Nederstigt onder andere verantwoordelijk voor duurzame economische ontwikkeling, agrarisch beleid en milieu. Hij is nauw betrokken bij Park 21, een poldergebied van ruim 1000 hectare vlakbij Amsterdam, waar landbouw en recreatie met elkaar verenigd worden. “Dit is ooit begonnen als onderdeel van de lokale groenopgave die we hebben. Maar je ziet dat de kansen en de behoefte inmiddels veel verder reiken dan alleen maar lokaal.”
  • Alphons Kurstjens is geen voedselproducent, maar bankier. Hij is directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Volgens hem speelt de bankier een cruciale rol in een lokaal voedselsysteem.
  • Ruud Zanders is één van de initiatiefnemer van Kipster, niets minder dan een revolutionaire boerderij. De eieren zijn klimaatneutraal door de 1.097 zonnepanelen op het dak en ook de fijnstofemissie wordt er met 90% gereduceerd. De kippen hebben er een fijn leventje en het kippenvoer bestaat uit reststromen van bakkers waardoor het niet concurreert met voedsel dat ook geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie.
  • In Den Haag vind je The New Farm, een internationale hub voor binnenstedelijke voedselproductie, met o.a. de grootste rooftopfarm van Europa. Directeur Eveline Braam vertelt ons er alles over.
  • Architect Jaap-Willem Kleijwegt van ontwerpbureau UNstudio presenteert zijn visie op de boerderij van de toekomst.
maandag 13 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 201 mensen waren aanwezig