De Stad

Boer zoekt Land

Boeren schijnen vrouwen te zoeken en te weinig te verdienen. Maar er is meer, hoe komt een boer aan land?
Toegang vanaf € 5.00
maandag 5 dec 2016, 20.00
ma 5 dec 2016, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Er wordt een hoop gepraat over boeren. Ze zoeken een vrouw, ze verdienen te weinig en ze worden uitgeknepen door de supermarkt. Maar er is nog een probleem: nieuwe boeren komen niet zomaar aan land. Want land is duur, en banken lenen niet zomaar geld meer uit. Dan is ook nog eens 10 procent van de boeren maar jonger dan 40 jaar. Voor de huidige groep boeren moeten opvolgers komen, maar dat is dus helemaal niet zo makkelijk. Tijdens deze ‘Als Warme Broodjes’ gaan we op zoek naar oplossingen: moet het systeem om? Of zijn er ook inventieve manieren te verzinnen waarmee boeren aan land kunnen komen?

Aan de Keukentafel

Tijdens deze editie van Als Warme Broodjes praten we met boeren over land. Gastcorrespondent landbouw en innovatie bij de Correspondent Janno Lanjouw schetst voor ons de context: land is duur, maar waar komt dit door? Hoe kijkt hij als stedeling hier tegenaan?

Host Wilbert van de Kamp praat daarna met verschillende boeren, bijvoorbeeld Catrinus Veninga: een jonge aspirant-boer. Catrinus groeide op in een melkveebedrijf, maar dat werd verkocht. Nu op zoek naar land en dat is in Nederland zonder ouderlijk bedrijf een enorme uitdaging. Catrinus vertrekt daarom nu naar Frankrijk. Ook boer Jan Mark Hoekstra vertrok uit Nederland en startte zijn boerderij in Rusland. Waarom trekken deze jonge boeren naar het buitenland? Wat zijn de problemen in Nederland?

Ook gaan we in gesprek met belangenbehartigers en beheerders van grond in Nederland. Bij de NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt), de belangenvereniging voor agrarische jongeren in Nederland, is Sander Thus verantwoordelijk voor de bedrijfsovernames. Wat maakt het moeilijk voor jonge boeren om aan land te komen?

Met Severijn Velmans van Stichting Grondbeheer praat Wilbert over hun missie: biodynamische grond in goede handen. Met schenkgelden maken zij landbouwgrond vrij en verpachten deze aan biodynamische boeren en tuinders. Hoe gaat dat in zijn werk?

Food Battle

De €5,- die je betaalt bij entree kun je tijdens ‘Als Warme Broodjes’ investeren in één bedrijf of initiatief. Tijdens deze editie van de Food Battle gaan we van het platteland naar de stad, waarbij twee initiatiefnemers van stadslandbouw met elkaar de strijd aan. Dit zijn Jolke de Moel van EEMSTADboederij en Wouter Hassing van Mycophilia. 

Toegang vanaf € 5.00
maandag 5 dec 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 73 mensen waren aanwezig