Creatieve Industrie
Waumans&Victoria's Groot Literair Variete Spektakel

Boekpresentatie Henk van Straten

Met o.a. Henk van Straten, Fresku, Leon Verdonschot en Broeder Dieleman.
maandag 26 okt 2015, 20.00
ma 26 okt 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

Wintertuin presenteert: Waumans’ & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel. Hier gaan schrijvers en presentatoren Rob Waumans en Ivo Victoria op zoek naar het verhaal áchter de schrijver. Ondersteund door boeiende gasten en one-woman-showband Milena Haverkamp presenteren Waumans & Victoria een intieme, literair verantwoorde talkshow met ludieke rubrieken zoals Extravaganzenborden en Het Musicalinterview. Diepgaand en toegankelijk. Serieus en vermakelijk.

Waumans & Victoria waren eerder te zien op Lowlands en in de Brakke Grond. Voor deze speciale editie komen ze naar Pakhuis de Zwijger, waar zij de nieuwste roman van Henk van Straten presenteren. Henk van Straten zelf wordt aan de tand gevoeld over zijn monumentale boek en over hoe dat tot stand kwam en daarnaast komen verschillende gasten vertellen over hun vriendschap met Henk. Reken op een magistraal feestje!

Over Bidden en vallen

Hij is zo dichtbij; hij kan het bijna aanraken. Tom Kuiper, accountmanager van het luxe horlogemerk Omega, moet een succes zien te maken van zijn zakenreis naar Hongkong. Dan komt alles goed. Dan kan hij eindelijk bedaren en misschien weer eens lief zijn voor zijn gezin. Maar op een warme zondagochtend in november raakt Tom Kuiper zichzelf helemaal kwijt. In een plantsoen vlak bij huis laat hij zich in met een jonge Marokkaan. Het betekent het startsein voor de desintegratie van zijn wereld.

Terwijl Tom koortsig naar zichzelf zoekt op een eiland voor de kust van Hongkong, bijgestaan door een witte aal en Hollywood-acteur Daniel Craig, beginnen ook de mensen thuis hun grip op het leven te verliezen. Echtgenote Els vindt tijdens een catastrofale Zen-retraite niet bepaald wat ze zocht. Farid, een rechtenstudent en amateur kickbokser, vecht nog steeds voornamelijk tegen de jongen die hij niet langer wil zijn. Chris, een door de mand gevallen schrijver, verbergt zich op zolder bij zijn zus Els en zwager Tom, waar hij een verhaal ontdekt dat hem dwingt te kiezen tussen succes of familie, en denkt zijn nieuwe vriendin Anne met hem eindelijk liefde en een toekomst te hebben gevonden. En ergens is ook nog de jongen uit het plantsoen, met wie het allemaal begon.

Bidden en vallen is een roman over zoeken en vinden, over vasthouden en verliezen, over zijn en niet-zijn. Een boek over het aldoor schrijven en herschrijven van ons eigen verhaal.

Henk van Straten (1980) schreef in de vier jaar tussen zijn 27ste en 31ste vier romans en een kinderboek, hij werd tweemaal genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs en hij stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Een vormende, maar ook rommelige periode. Hij kreeg een eigen rubriek, eerst in Nieuwe Revu en daarna in Volkskrant Magazine. Hij schreef columns en reportages voor Vrij Nederland, Esquire, LINDA., Elle, Happinez,Harper’s Bazaar en JAN. Korte verhalen verschenen in Hollands Maandblad, Das Magazin en Tirade. Nu, vier jaar na zijn laatste roman, verschijnt het monumentale Bidden en vallen. De inlossing van een belofte.

Fresku is de artiestennaam van rapper en acteur Roy Michael Reymound. Fresku heeft zich onlangs bekeerd tot de Islam en gebruikt zijn muziek steeds vaker om een politiek statement naar buiten te brengen. Na de twee albums Fresku (2010) en Maskerade (2012) verscheen begin dit jaar Nooit meer terug. Op dit album wisselt hij maatschappijkritische teksten af met een flinke dosis humor. Met gastheren Waumans & Victoria zal hij het gaan hebben over het religieus dilemma: bidden of vallen?

Leon Verdonschot is journalist, presentator, schrijver, radiomaker, regisseur en columnist. Voor deze bijzondere editie van Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literaire Variété Spektakel schreef hij een bijzondere column over zijn vriendschap met Henk van Straten. Leon Verdonschot en Henk van Straten kennen elkaar al langer dan vandaag. Ze speelden samen in Superlul the Movie, de verfilming van Van Stratens roman Superlul. Verdonschot komt vertellen over zijn connectie met Henk en zijn ervaringen met de thema’s uit Bidden en vallen.

Broeder Dieleman is de artiestennaam van Tonnie Dieleman. Dieleman maakt muziek in het Zeeuws Vlaams. Eind november verschijnt zijn nieuwe cd samen met een bijzonder boek, uitgegeven door Literair Productiehuis Wintertuin in samenwerking met Snowstar Records. Uut de bron is een bundeling van alle teksten van broeder Dieleman, inclusief die van het nieuwe, gelijknamige album. Dit album bevat liederen, veldopnames en instrumentale passages die elkaar opvolgen en samen een uitgesponnen geheel vormen. Met zijn muziek haakt broeder Dieleman in op het thema geloof, een van de onmisbare thema’s in de nieuwe roman van Henk van Straten.

 Tsead Bruinja schrijft poëzie in het Nederlands en het Fries. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read / De wijzers in het rood. Bruinja zal op deze avond een tweetal gedichten voordragen die passen bij Van Stratens nieuwe roman. Bruinja schrijft regelmatig over Boeddhistische inzichten in het leven, en hiermee heeft zijn poëzie een directe link met het werk van Henk van Straten. In Bidden en vallen biedt het Boeddhisme een uitweg, een manier om te vluchten van het Westerse leven. Over dit onderwerp kunnen beide schrijvers goed meepraten.

Rob Waumans debuteerde begin 2011 met de roman Als je de stad binnenrijdt, die goed werd ontvangen en op de longlist van de Academica Debutantenprijs terecht kwam. Eind 2013 verscheen zijn tweede roman, De nacht van Lolita.

Ivo Victoria debuteerde in 2009 met Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor mintwaalfjarigen won (en dat het me spijt). Zijn tweede roman, Gelukkig zijn we machteloos, verscheen in oktober 2011 en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Zijn laatste roman, Dieven van vuur, verscheen in het voorjaar van 2014.

Milena Haverkamp is actrice en multi-instrumentaliste. Ze werkte voor verschillende theatergezelschappen en maakte diverse voorstellingen die speelden op onder andere Festival Over het IJ, het Jonge Harten Festival en Wintersbinnen. Sinds 2013 is zij ook verbonden aan het Muziektheatergezelschap de Veenfabriek in Leiden.

maandag 26 okt 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 146 mensen waren aanwezig