Creatieve Industrie
Global Trends

Blockchain for collaboration

De mogelijkheden van blockchain voor een nieuw soort coöperatief denken en vertrouwen.
maandag 9 okt 2017, 20.00
ma 9 okt 2017, 20.00
IJ Zaal

Blockchain gaat het helemaal worden! Toch? Maar stiekem is de technologie er al lang en wordt hij volop toegepast in o.a. de financiële sector, zorg, muziekindustrie en vastgoed. Voorstanders vergelijken blockchaintechnologie zelfs met het revolutionaire karakter van het Internet. Hoe disruptief is de technologie? Blockchain biedt de mogelijkheid tot decentrale organisatie. Geeft dit nieuwe mogelijkheden voor vertrouwen en collectieve samenwerkingen? Wat kan de technologie betekenen voor het commons gedachtegoed? Tijd om de impact van blockchain op de lange termijn te onderzoeken met coöperaties, tech-filosofen en wetenschappers.

Blockchain doet grote beloftes; van internet democratiseren, machtsstructuren doorbreken tot decentrale organisatie mogelijk maken. Dit laatste is vooral aantrekkelijk voor het zogenaamde ‘commons’ idee: het gedachtegoed dat wat gemeenschappelijk gebruikt wordt, ook gemeenschappelijk beheerd moet worden. Doordat op transparante wijze informatie opgeslagen wordt, biedt Blockchain de mogelijkheid voor decentraal beheer. Een wijziging maken kan alleen wanneer álle partijen het daarmee eens zijn. Op deze manier domineert dus niet één persoon of entiteit. Klinkt veelbelovend, maar hoe werkt het precies? Is Blockchain het begin van een maatschappij die wordt beheert door de ‘commons’ en betekent dat een betere toekomst?

In gesprek met:

  • Rebel with a cause Arjan Postma is ‘tweetalig’: klassiek business geschoold, maar ook in het bezit van creatieve vaardigheden zoals programmeren. Deze vormen een ideale mix om in complexe omgevingen patronen te herkennen en deze te vertalen naar toepassingen. Vanuit een onderzoekende houding zal hij vertellen over de impact van technologie op onze samenleving. Welke mogelijkheden en uitdagingen ziet hij voor de blockchain?
  • Al meer dan vijftien jaar volgt Pieter Haasnoot technologie start-ups. Vanuit Publicism onderzoekt hij de mogelijkheden van blockchain voor vrije pers en democratie en is hij gefascineerd door de mogelijkheden van blockchain. Hoe veranderd dit bijvoorbeeld ons idee van vertrouwen? Kunnen we vertrouwen hebben in een decentraal systeem of is juist de kern van vertrouwen dat het is gebaseerd op beleving van mensen?
  • Onderzoeker Maïka de Keyzer is vanuit de Universiteit Utrecht verbonden aan onderzoek rondom gemeen goed. Vanuit historisch perspectief onderzoekt zij hoe ‘de commons’ zich hebben ontwikkeld en welke gevolgen dit heeft voor inclusiviteit en duurzaamheid. Op deze manier probeert zij licht te schijnen op recentelijke ontwikkelingen rondom de commons, zoals de deeleconomie. Wat vertelt de geschiedenis over de commons en de mogelijkheden van blockchain?
  • Coöperaties zijn bij uitstek organisaties waar de vragen rondom decentrale organisatie en decentraal vertrouwen al een belangrijke rol spelen. Immers, een corporatie is decentraal georganiseerd. Laurens Waling wil met zijn coöperatie Partup onderzoeken hoe blockchain kan bijdragen. Welke kansen zijn er en welke obstakels komt hij tegen?
maandag 9 okt 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 149 mensen waren aanwezig