De Stad
Global Trends

Black Speaks Back

Nederlandse voorpremière van de musicalfilm 'EUphoria' met nagesprek.
woensdag 5 sep 2018, 20.00
wo 5 sep 2018, 20.00
Studio

Nu thema's als racisme, diversiteit en segregatie steeds hoger op de agenda staan, treden steeds meer acteurs, kunstenaars en filmmakers van kleur naar de voorgrond met projecten over die onderwerpen. Een voorbeeld is 'EUphoria' van het initiatief Black Speaks Back, een urban musical gemaakt vanuit het hart van Europa. Wat zijn huidige trends binnen de film- en kunstwereld als het gaat om deze nieuwe stemmen en hoe zorgen deze voor een vernieuwd Europees zelfbeeld? Welke rol kunnen film en kunsten spelen in het voorstellingsvermogen van een nieuwe en inclusievere toekomst? We gaan het gesprek aan met de makers van deze musical, andere makers van kleur, activisten en experts.

Over de film:
Samen met jonge talenten uit verschillende Europese landen (België, Nederland, Roemenië, Duitsland en Frankrijk), stelt Black speaks Back de notie van een homogeen en wit Europa in vraag en gaan zij op onderzoek uit naar hun “Afro-Europese” identiteit. Hoe interpreteren deze jongeren met Afrikaanse en/of Afro-Caraïbische roots Europees burgerschap? In een Afrofuturische musical, EUphoria genaamd, zoeken ze naar antwoorden uit het verleden, heden en de toekomst.

Wanneer een mysterieus krachtveld het Afrikaans continent van de rest van de wereld scheidt, voelt Europa als eerste de tegenslag als de toestroom van essentiële grondstoffen en goedkope arbeid tot een einde abrupt komt. Intussen confronteert een alsmaar voortdurende klimaatverandering grote delen van Europa met een nieuwe ijstijd. Vijf individuele hoofdstukken vertellen de verhalen van Afrikaanse afstammelingen die proberen te overleven in een Europa dat dreigt te vergaan. Deze film vertaalt hún liefde, angst en hoop voor de toekomst in de vorm van poëzie, rap, dans en zang. 

woensdag 5 sep 2018, 20.00
Studio
Deze 86 mensen waren aanwezig