De Stad

Bijlmerexpeditie

Maak kennis met de bijzondere geschiedenis van de Bijlmer. Een wandeling geleid door Daan Dekker (auteur van het boek 'De betonnen droom)'.
woensdag 23 okt, 15.30
wo 23 okt, 15.30
New Metropolis ZO
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in New Metropolis Zuidoost.

Met het ontwerpen van de Bijlmer hoopte de stedenbouwkundige Siegfried Nassuth ruim vijftig jaar geleden zijn droom te realiseren. Hij wilde een futuristische wijk creëren waar de ultieme vrijheid beleefd zou worden en tegelijkertijd het collectief heilig zou zijn. Zijn ontwerp vol grote idealen werd echter al snel ingehaald door de weerbarstige realiteit. Tijdens deze wandeling neemt Daan Dekker je mee naar de meest bijzondere plekken van de Bijlmer: van Hoogoord, de eerst opgeleverde flat, tot het gebied waar in 1992 het vliegtuig van El Al neerstortte.

Hoe ziet de expeditie eruit?

We beginnen om 15.30 in New Metropolis Zuidoost. Na een korte introductie van Daan Dekker trekken we de buurt in. De eerste stop is Hoogoord, de eerst opgeleverde flat van de Bijlmer. Daarna brengen we een bezoek aan het oude Gliphoeve, de flat die begin zeventig werd gekraakt door Surinaamse activisten, een keerpunt in de geschiedenis van de Bijlmer. En we zullen dwalen door de G- en K-buurt, ook bekend als het Bijlmermuseum. In dit deel van de Bijlmer, dat afgelopen voorjaar werd uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht, zijn de grote idealen achter het Bijlmerontwerp, nog goed zichtbaar. Tijdens de rondleiding komen de grote lijnen van de Bijlmergeschiedenis aan bod, maar zoomt Daan Dekker vooral in op de kleine verhalen die de buurt kleur geven. De expeditie eindigt om 18.00 bij metrostation Ganzenhoef.

Daan Dekker is programmamaker De Ruimtelijke Stad bij Pakhuis de Zwijger en Nieuw Metropolis Zuidoost. Eerder schreef hij het boek ‘De betonnen droom’. Voor dit boek dook hij in de geschiedenis van de Bijlmer én het bijzondere leven van Siegfried Nassuth, de in 2005 overleden stedenbouwkundige die de Bijlmer ontwierp.

woensdag 23 okt, 15.30
New Metropolis ZO
Reserveer
Deze 16 mensen zijn aanwezig