Global Trends

Big Data

De Shell search. Presentatie van de Power Map
dinsdag 22 okt 2013, 20.00
di 22 okt 2013, 20.00
Grote zaal

Tegenlicht onderzoekt hoe je met behulp van big data kunt doordringen in gesloten bolwerken. Wat geven deze enorme informatiestromen prijs over een multinational als Shell?

Sinds de onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse en Nederlandse inlichtingendiensten, weten we dat al het dataverkeer via internet wordt opgeslagen en gescreend. Daarmee zit alle informatie in het net, de matrix, toegankelijk voor iedereen die weet hoe je zoeken moet. Datamining. In deze aflevering neemt Tegenlicht de proef op de som en daalt af in een zee van digitale informatie en vist zo een paar buitengewoon merkwaardige wetenswaardigheden op over het doen en laten van Shell.

De Meet Up van vanavond gaat over datajournalistiek. Hoe kun je deze vorm van journalistiek inzetten en om controle te houden op machtsnetwerken die normaal gesproken ondoordringbaar zijn? Welke methoden zijn gebruikt voor deze aflevering van Tegenlicht en welke mogelijkheden biedt dit voor de toekomst? Zijn er nieuwe manieren en tools om ‘de macht’ in Nederland in kaart te brengen?

Documentairemaker Shuchen Tan is vanavond te gast om over haar werkwijze in Big Data te vertellen. Zij heeft hierin samengewerkt met ontwerper Rogier Klomp (This is Propaganda) die aan de hand van animaties laat zien hoe je uit een ogenschijnlijke overdosis aan data, juist die informatie onttrekt waarmee je verhalen kunt vertellen en visualiseren.

Frédérik Ruys (Nederland van Boven) komt om over de techniek van datavisualisatie te praten en welke valkuilen dat oplevert. En Mieke van Heesewijk (Publeaks) vertelt hoe je anoniem geheime data veilig kunt versturen naar de media.

In het kader van niet praten, maar aan de slag worden aanwezige journalisten uitgedaagd aan het werk te gaan met de Tegenlicht Powermap. Deze experimentele tool in wording wordt deze avond door Jasper Koning (VPRO Tegenlicht) en GertJan Kuiper (VPRO Digitaal) voor het eerst aan het publiek getoond en is geschikt om de machtsrelaties in zowel (rijks)overheid als top van het bedrijfsleven te visualiseren op persoonsniveau. Wie van de aanwezige journalisten durft de uitdaging aan om samen met ons deze tool door te ontwikkelen tot volwassen gereedschap voor onderzoeksjournalisten?