De Stad

Big, Bigger, Zuidas

Over de expansie en make-over van hét zakendistrict van Amsterdam. Wat gaat er allemaal gebeuren?
maandag 21 jan, 20.00
ma 21 jan, 20.00
Grote zaal

Met de aanleg van de Zuidasdok, de uitbreiding van de Zuidas en flinke ingrepen in het RAI-gebied ligt de grootse bouwput van Amsterdam het komende decennium aan de zuidkant van de stad. Het district waar nu voornamelijk kantoren staan, wordt omgetoverd tot een levendig woon- en werkgebied. Het uiteindelijk resultaat belooft indrukwekkend te worden. Meer hoogbouw van internationale allure, de A10 die in een tunnel onder de grond verdwijnt, een park op het dak van diezelfde tunnel, een flinke uitbreiding van Station Zuid. In dit programma zetten direct betrokkenen hun plannen uiteen. Hoe vernieuwend zijn de verschillende projecten? En hoe zorgen we ervoor dat het modernste stuk Amsterdam zich niet vervreemd van zijn omgeving?

Hoe ziet het programma eruit?

  • We openen de avond met David van Traa. De Zuidas-directeur vertelt wat voor ontwikkelingen er allemaal voor de deur staan. Het zal gaan over Zuidasdok, over de komst van duizenden nieuwe woningen en nog veel meer.
  • Na de opening zoomen we verder in en kijken we naar twee vooruitstrevende Zuidas-projecten. Maud de Vries (BYCS) en Sander Buningh (BAM Infra) geven een presentatie over de fietssnelweg die Schiphol met de Zuidas gaat verbinden. Dit project moet ervoor zorgen dat zakenlui straks vanaf het vliegveld op de speedbike naar de Zuidas komen. Ook kijken we in dit blok naar een van de bijzondere gebouwen die de Zuidas gaan verrijken. Jan Hein Tiedema (OVG/EDGE Technologies) geeft een presentatie over The Valley.
  • Uiteindelijk moet de Zuidas van een werkgebied transformeren naar een bruisend en prettig verblijfsgebied waar bijna net zoveel mensen wonen als werken. Hoe blaas je leven in een gebied dat in de avonden en weekenden nu nog vaak doods is? En hoe zorg je ervoor dat de Zuidas zich op fysiek en sociaal vlak niet te zeer vervreemd van de rest van de stad? Een panelgesprek met stedenbouwkundige Ton Schaap, Eline Kik van de Green Business Club Zuidas, bewoner en vlogger Ruth Jansen en SP-raadslid Tiers Bakker. De laatste streed in de gemeenteraad met succes voor meer sociale woningbouw op de Zuidas.
  • Het RAI-gebied en de Zuidas liggen vlak bij elkaar, maar vormen nu nog twee gescheiden werelden. Straks moet dat, mede door de gedeeltelijke ondertunneling van de A10, anders zijn. Het beurscomplex en de Zuidas vloeien samen. Voor RAI-directeur Paul Riemens een mooi moment om door te pakken. Hij wil het beurscomplex verder ontwikkelen en zo aan alle kanten beter laten opgaan in de stad.
  • Tot slot gaan we naar de andere kant van de Zuidas, waar het Kenniskwartier gaat verrijzen. Dit gebied onderscheidt zich straks van de rest van de Zuidas door de dominante aanwezigheid van wetenschaps- en kennisinstellingen. De Vrije Universiteit speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Josja van der Veer van de VU komt vertellen hoe de universiteit de sprong over De Boelelaan gaat maken. Daarnaast maken we via OBA-directeur Martin Berendse kennis met de bibliotheek die in het Kenniskwartier komt: de OBA Next, waarschijnlijk de eerste Amsterdamse bieb zonder papier.

maandag 21 jan, 20.00
Grote zaal
Deze 265 mensen waren aanwezig