De Stad

Big, Bigger, Zuidas

Over de expansie en make-over van hét zakendistrict van Amsterdam. Wat gaat er allemaal gebeuren?
maandag 21 jan 2019, 20.00
ma 21 jan 2019, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Met de aanleg van de Zuidasdok, de uitbreiding van de Zuidas en flinke ingrepen in het RAI-gebied ligt de grootse bouwput van Amsterdam het komende decennium aan de zuidkant van de stad. Het district waar nu voornamelijk kantoren staan, wordt omgetoverd tot een levendig woon- en werkgebied. Het uiteindelijk resultaat belooft indrukwekkend te worden. Meer hoogbouw van internationale allure, de A10 die in een tunnel onder de grond verdwijnt, een park op het dak van diezelfde tunnel, een flinke uitbreiding van Station Zuid. In dit programma zetten direct betrokkenen hun plannen uiteen. Hoe vernieuwend zijn de verschillende projecten? En hoe zorgen we ervoor dat het modernste stuk Amsterdam zich niet vervreemd van zijn omgeving?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met Jeroen Saris, voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. Hij neemt ons mee naar de jaren ’90, het moment waarop de Zuidas, tegen de wil van de gemeente in, van een gebied met wat sportvelden en enkele kantoren veranderde in hét zakencentrum van de stad
  • Daarna richten we de blik op het heden en de toekomst. Zuidas-directeur David van Traa vertelt wat voor ontwikkelingen er voor de deur staan. Het zal gaan over Zuidasdok, over de komst van duizenden nieuwe woningen en nog veel meer.
  • Uiteindelijk moet de Zuidas van een werkgebied transformeren naar een bruisend en prettig verblijfsgebied waar bijna net zoveel mensen wonen als werken. Hoe blaas je leven in een gebied dat in de avonden en weekenden nu nog vaak doods is? En hoe zorg je ervoor dat de Zuidas zich op fysiek en sociaal vlak niet te zeer vervreemd van de rest van de stad? Een panelgesprek met stedenbouwkundige Ton Schaap, Eline Kik van de Green Business Club Zuidas en SP-raadslid Tiers Bakker. De laatste streed in de gemeenteraad met succes voor meer sociale woningbouw op de Zuidas.
  • Het RAI-gebied en de Zuidas liggen vlak bij elkaar, maar vormen nu nog twee gescheiden werelden. Straks moet dat, mede door de gedeeltelijke ondertunneling van de A10, anders zijn. Het beurscomplex en de Zuidas vloeien samen. Voor RAI-directeur Paul Riemens een mooi moment om door te pakken. Hij wil het beurscomplex verder ontwikkelen en zo aan alle kanten beter laten opgaan in de stad.
  • Tot slot gaan we naar de andere kant van de Zuidas, waar het Kenniskwartier gaat verrijzen. Dit gebied zal zich straks van de rest van de Zuidas onderscheiden door de dominante aanwezigheid van wetenschaps- en kennisinstellingen. De Vrije Universiteit en het Amsterdam UMC spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling.
maandag 21 jan 2019, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 22 mensen zijn aanwezig