Global Trends
Boekpresentatie en discussie

Bier voor Afrika

Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen presenteert een nieuw, onthullend boek over Heineken in Afrika.
dinsdag 27 mrt 2018, 20.00
di 27 mrt 2018, 20.00
Grote zaal

Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen verdiept zich sinds vijf jaar in de duistere praktijken van Heineken in Afrika en komt in een nieuw boek met opzienbarende onthullingen en nieuwe inzichten. Voor Heineken is Afrika zeer rendabel, maar schiet het continent ook iets op met de aanwezigheid van onze bierbrouwer? Daarover gaan we in discussie met verschillende sprekers na een introductie van Olivier over zijn nieuwe boek.

Schimmige praktijken

Maak er geen kruistocht van, daar ben je veel te jong voor.’ Deze waarschuwing van niemand minder dan Heineken-topman Jean-François van Boxmeer motiveerde journalist Olivier van Beemen om nog dieper te graven naar de schimmige praktijken van Heineken in Afrika. Vandaag presenteert hij zijn nieuwe boek vol spectaculaire onthullingen en nieuwe inzichten: Bier voor Afrika.

Het commerciële succesverhaal van Heineken gaat gepaard met veelvuldige schendingen van de eigen gedragscode en internationale richtlijnen. De brouwer raakte betrokken bij oorlogsmisdaden, corruptie en benadeelt de lokale fiscus door geld weg te sluizen via geheimzinnige constructies. Heineken boekt hoge winsten in Afrika en schrijft fijne pr-verhalen, maar lokale economieën profiteren niet of nauwelijks mee. ‘Zo werkt het, we hebben geen keus’, reageert Heineken doorgaans. Maar is dat echt zo? Onder leiding van Maite Vermeulen (De Correspondent) en de uitgenodigde sprekers gaan we daarover het gesprek aan.

dinsdag 27 mrt 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 234 mensen waren aanwezig