De Stad

Delflandpleinbuurt in beweging

Hoe richten we het delflandplein en zijn directe omgeving in zodat het uitnodigt om te bewegen?
maandag 11 sep 2017, 19.30
ma 11 sep 2017, 19.30
Fiep Westendorp
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in brede school Fiep Westendorp, Overschiestraat 168D.

Elke dag voldoende bewegen is goed voor lichaam en geest, dat weten we allemaal. Van de dagelijkse fietstochten door de stad, de wekelijkse hardlooptrainingen tot traplopen op kantoor; alle vormen van bewegen geven een fit en energiek gevoel en dragen zo bij aan een gezond en gelukkig leven. Met de reeks Beweegcafé trekken we deze keer de Delflandpleinbuurt in. Hoe kunnen we de wijk en het centraal gelegen plein zo inrichten dat het aantrekkelijk wordt en uitnodigt om te bewegen?

Voldoende beweging verlengt het aantal gezonde levensjaren, verkleint de kans op obesitas, verlaagt schooluitval en zorgkosten, zorgt voor betere resultaten op school en leidt tot minder ziekteverzuim op het werk. Lang niet alle Amsterdammers bewegen nu voldoende. Eén op de drie Amsterdamse volwassenen voldoet niet aan de landelijke beweegnorm van 30 minuten per dag. Bovendien heeft één op de vijf kinderen in Amsterdam overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter.

KNVB-coach en oprichter van het Athletic Skills-model en Skills Garden, René Wormhoudt, verzorgt de aftrap van de avond. Hij zal meer vertellen over verschillende manieren om de openbare ruimte in te richten zodat het aanmoedigt om te bewegen. Aansluitend zal Laura Hakvoort het programma De Bewegende Stad toelichten en Henk Hospers ons meer vertellen over de Delflandpleinbuurt en een toelichting geven op de case van de avond.

Vervolgens gaan we in verdiepingssessies verder. Daarin worden inzichten en ideeën opgehaald over het gebruik en invulling van de openbare ruimte om bewegen te stimuleren. Dit doen we aan de hand van bestaande onderleggers van de wijk, waarop we gezamenlijk de buurt en het plein vormgeven.

Tijdens deze sessies staat de volgende vraag centraal: hoe kunnen we de stad zo inrichten, zodat we meer gaan bewegen?

De opgave

De Delflandpleinbuurt is een stedelijke en stenige buurt, direct ten westen van het Hoofddorpplein en de Westlandgracht. Wat er nu nog moet worden bedacht is hoe we het plein zelf en de directe omgeving ervan zo aantrekkelijk mogelijk inrichten, zodat het uitnodigt om er naar toe te gaan, om er te zijn, om er af te spreken, op een terras te genieten, om er zoiets als een kleinschalige markt te organiseren. En hoe we Delflandplein en Delflandpleinbuurt zo toegankelijk en uitnodigend maken om er naar toe te fietsen, om er te wandelen, kinderen te laten spelen en iedereen beweging te gunnen?

ASM Skills Garden

Hoe kunnen we de wijk en het centraal gelegen plein zo inrichten dat het aantrekkelijk wordt en uitnodigt om te bewegen? De ASM Skills Garden biedt een antwoord. De Skills Garden is een plek in de openbare ruimte die in het teken staat van stimuleren, uitdagen en plezier hebben in bewegen. Een plek die onderdeel is van wonen, werken en vrije tijd, waar mensen elkaar ontmoeten en samen zijn.  Een plek voor jong en oud waar gedurende de hele week, de klok rond, activiteit is. Je loopt de Skills Garden in en je wil meteen spelen, bewegen, oefenen of trainen. Door de hoogte verschillen, belijning en enkele vaste onderdelen word je uitgenodigd om op veelzijdige wijze te bewegen, zoals balanceren, klimmen, klauteren, springen, gooien, mikken, hangen et cetera. Nieuwsgierig hoe ziet zo’n Skills Garden eruit ziet?  Dat zal op deze avond worden toegelicht door René Wormhoudt, grondlegger van het Athletic Skills Model.

maandag 11 sep 2017, 19.30
Fiep Westendorp
Deze 50 mensen waren aanwezig