De Stad
Global Trends

Bestemming Amsterdam

Hoe ziet de reis van een vluchteling naar en in de stad eruit? Wie helpt daarbij en wat kan jij daarin betekenen?
dinsdag 6 okt 2015, 20.00
di 6 okt 2015, 20.00
Grote zaal

Voor iedereen die zich bij het lezen van het woord 'vluchtelingencrisis' machteloos voelt, maar door de vele initiatieven en instanties ‘door de bomen het bos niet meer ziet', organiseert Pakhuis de Zwijger in samenwerking met Whocares.me en heel veel bijzondere bottom-up initiatieven uit de stad deze bijeenkomst. Een avond waarop we vanuit de route van een vluchteling kijken naar mogelijkheden voor hulp. We hopen antwoorden te vinden op vragen als: hoe ziet de route naar en in de stad er eigenlijk uit? Waar komen de vluchtelingen vervolgens terecht? Waar is hulp nodig? Wat gebeurt er allemaal in Amsterdam en hoe kan jij je steentje bijdragen? Kom naar deze avond van ontmoeting en deel je ervaringen en kennis met ons.

Vanaf 18:00u verzorgen de koks VAN VER en Pakhuis de Zwijger een speciaal menu met gerechten uit de keuken van Iran. Eet je ook met ons mee? Klik hier voor meer informatie en vergeet niet om te reserveren! 

Deze avond staat in het kader van de reis van de vluchteling. We gaan mee op deze reis en de vluchtroute vanuit Afrika en het Midden Oosten af naar de EU, Nederland en als eindbestemming Amsterdam. Voor wie deze reis onderneemt is contact met thuis of juist land van aankomst essentieel, en is een smartphone onmisbaar. Eenmaal aangekomen in de EU zetten veel vluchtelingen hun reis voort, zonder kleding en onderdak, en ook de vluchteling die Nederland bereikt heeft nog een ingewikkeld traject voor de boeg.  

Tijdens de reis komen we vele initiatieven tegen die hulp bieden, vanuit huis of op locatie. Over heel Nederland bieden burgers hun spullen, vervoer of onderdak aan, meestal los van de gevestigde instanties die zich al (wereldwijd) voor vluchtelingen en ontheemden inzetten. Wat is het advies, hoe kan je burgers het beste inzetten? Hoe kunnen de burger initiatieven beter kunnen samenwerken met overheden, gemeentes en humanitaire organisaties? Hoe kanaliseer je het engagement bij de burger zonder deze in te dammen?

Kijken: de vluchtelingencrisis uitgelegd in 6 minuten

https://www.youtube.com/watch?v=RvOnXh3NN9w

dinsdag 6 okt 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 262 mensen waren aanwezig