De Stad

Beste maatjes

Wat betekenen maatjes in de aanpak tegen eenzaamheid in Amsterdam?
dinsdag 11 jul 2017, 19.30
di 11 jul 2017, 19.30
Studio
Reageer

Eenzaamheid is een complex vraagstuk wat je samen aanpakt. Diverse welzijnsorganisaties weten al via maatjes, buddy’s, vrienden en buren eenzame mensen in Amsterdam te bereiken. Wat houdt het in om een maatje te zijn? Wat is de impact van een maatje op eenzaamheid? Hoe effectief is de maatjesaanpak? En waar vinden we nieuwe maatjes? Over al deze vragen en meer gaan we in gesprek met beleidsmakers, wetenschappers, welzijnsorganisaties en natuurlijk met de maatjes zelf. Deze bijeenkomst staat in het teken van contact. Neem iemand mee, een vriend,  goede buur of je schoonmoeder, en wij bieden jullie een kopje koffie aan.

  • Wij beginnen met de avond met een mooi verhaal van Kirsten Dik over drijfveren voor het doen vrijwilligerswerk. Kirsten kwam tijdens haar stage bij de Regenbooggroep in contact met vrijwilligerswerk en schreef daar een inspirerende longread over.
  • Daarna horen we de verhalen van maatjes zelf. Wat is een maatje? Wat doen ze? Wat halen vrijwilligers en hulpvragers uit het contact met elkaar?
  • Vervolgens worden we bijgepraat door de wetenschap. Ymke Kelders en Rick Kwekkeboom van het lectoraat Community Care van de Hogeschool van Amsterdam, doen onderzoek naar sociale netwerken. Zij doen onder andere onderzoek naar het initiatief Seniorenstudent. Wat werkt? En wat werkt niet? Wat levert maatjescontact op?
  • Tot slot gaan we met elkaar in gesprek over hoe we de maatjesaanpak nog effectiever kunnen maken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de juiste maatjes elkaar vinden? Matchmaking is key?

Neem je maatje mee! De koffie staat klaar.

dinsdag 11 jul 2017, 19.30
Studio
Deze 31 mensen waren aanwezig