Creatieve Industrie

Best of Milan 2017

Het beste, slechtste, mooiste, lelijkste, raarste en ordinairste van de designlichting 2017 uit Milaan.
dinsdag 9 mei 2017, 20.00
di 9 mei 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

De Salone del Mobile in Milaan is het belangrijkste designevenement van het jaar. Ruim drieduizend ontwerpers en interieurmerken tonen op deze meubelbeurs meer dan tienduizend nieuwe producten aan de wereld. Wat zijn de trends en wat waren de dieptepunten? Geen mens die dat allemaal in amper een week tijd kan verwerken. Daarom geven we een overzicht van het beste, slechtste, mooiste, lelijkste, raarste en ordinairste van de designlichting 2017 uit Milaan. Deze extra feestelijke editie van Best of Milan markeert bovendien het 5-jarige jubileum van Design Matters. Verwacht dus ook surprise guests en verrassende terugblikken!

Sabine Marcelis

De rising star was dit jaar de Rotterdamse ontwerper Sabine Marcelis. Haar werk was te zien om maar liefst zes plekken, waaronder een solotentoonstelling van de befaamde Hunt Gallery en een installatie voor Frame Magazine. Marcelis onderscheidt zich door een ragfijne materiaalbehandeling, subtiele kleurkeuze en een ingetogen maar zeer gedetailleerde vormtaal. Ze was dit jaar bovendien door de Volkskrant verkozen tot een van de drie grote designtalenten.

Formafantasma

De blikvangers van deze editie van Salone del Mobile was Formafantasma. Dit Nederlands-Italiaanse duo staat bekend om hun lyrische en esthetische ontwerpen. Simone Farrasin en Andrea Trimarchi lanceerden dit jaar hun eerste industriële product. Naast deze sierlijke lamp voor Flos presenteerde het duo een serie bijzondere lichtobjecten in een privé galerie, waar onder andere The Guardian en Wallpaper Magazine lovend over schreven.

So-iL

Architect Florian Idenburg is mede-oprichter van architectenbureau So-iL in New York. Op de Milaan Design Week presenteerde So-iL een prototype van een ‘compact home’ met een experimentele ademende gevel van doorzichtig gaas. ‘Breathe’ was een van de grootste installaties en deed denken aan Christo’s ingepakte gebouwen. Het mini-huis toont een heel andere manier van wonen, waarbij het manipuleren van licht, lucht en water een nieuwe dimensie aan duurzaam bouwen toevoegt.

Richard Hutten

Richard Hutten viert dit jaar zijn 25-jarige jubileum als ontwerper. Je kent zijn Dombo-mok voor Gispen misschien wel, of zijn Dandelion lamp voor Moooi. Zijn output is nu misschien wel groter dan ooit. Dit jaar presenteerde hij diverse nieuwe producten in Milaan, waaronder lampen, een stoel en een behang. Met zijn heldere en humoristisch was hij ook dit jaar weer een van de smaakmakers.

Maarten Kolk & Guus Kusters

Maarten Kolk & Guus Kusters had dit jaar een onverwachte presentatie in Milaan. Het duo, bekend om fijnzinnige en vooral  wonderschone ontwerpen, huurde een airbnb-appartement, dat ze herinrichtten met ontwerpen van eigen hand. Het interieur werd getoond aan een exclusieve groep van 50 curatoren, art directors, journalisten en andere professionals. Ieder van hen kreeg een visitekaartje mee dat ze als uitnodiging konden uitdelen aan collega’s. Zo hoopten Kolk en Kusters met een kleine presentatie toch maximaal rendement te halen. Vanavond vertelt het design duo of dit experiment is geslaagd.

Envisions

Het designcollectief Envisions is in amper anderhalf jaar tijd uitgegroeid van branievolle talent tot professionele presentatie. Initiatiefnemers Sanne Schuurman en Simone Post laten alles zien, behalve het uiteindelijke product. Door hun originele manier van presenteren krijg je inkijkjes in verschillende fases van het maakproces die normaal gesproken uit het zicht blijven. Van concept tot realiteit en alles daartussenin; Envisions vertelt je het hele verhaal.

dinsdag 9 mei 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 288 mensen waren aanwezig