Creatieve Industrie

Bert Verhoeff

Bert Verhoeff presenteert zijn nieuwste boek NL en vertelt hoe je als fotograaf een fotoboek van de grond krijgt.
maandag 3 feb 2014, 20.00
ma 3 feb 2014, 20.00
IJ Zaal

NL gaat over Nederland, haar bewoners en hun gewoontes. Het is een fotoboek en reizende tentoonstelling met korte verhalen en beschouwingen. Bert Verhoeff gaat op zoek naar Nederlandse eigenaardigheden, naar zoiets vaags als 'nationale identiteit' en naar wat 'ons' net even anders maakt dan pakweg een Fransman.

Een natie bestaat in de verbeeldingskracht van mensen die zich om allerlei redenen Nederlander noemen, maar stuk voor stuk toch anders in het leven hadden gestaan als ze toevallig elders waren geboren. Misschien is het een illusie maar wel één die heel krachtig is voor het nationale gevoel’.

Verhoeff (1949) is een gerenommeerd en gelauwerd fotograaf, woonachtig in Bussum, die jarenlang voor de Volkskrant werkte en de laatste jaren zelfstandig projecten maakt. Verhoeff won in 1984 de Zilveren Camera en werd in 1988 gekozen tot Fotojournalist van het Jaar. Daarnaast had hij solotentoonstellingen, onder meer in het Rijksmuseum, de Nieuwe Kerk, de Tweede Kamer, het Edam’s Museum, het Persmuseum, op Fotofestival Naarden en bij ABN/AMRO.

Het team achter NL is partner van het comité dat vanaf eind 2013 de viering ‘200 jaar Koninkrijk’ organiseert. Ook werken ze samen met het Meertens Instituut. Er zijn fotoseries te zien met panoramafoto’s van de Nederlandse sloot en foto’s van Hollandse Feesten, de Zuidas, Rituelen, de Overlegcultuur, de Pont, het Gooi, Winkelen, Open Gordijnen, Wat ik zie Door mijn raam, de Fiets, ochtendgymnastiek voor de televisie, de Dag van de Troonswisseling op Curacao .

Maar er is meer. De verjaardag van Jan de Jong (de meest voorkomende naam), Oude Pekela (armste gemeente), Ontvolking in Heilust te Kerkrade, Zuipketen rond Staphorst, Waterdunen op Zeeuws-Vlaanderen waar het akkerbouwgebied recreatie en natuur moet worden, een school met vele culturen in Den Haag. Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Verhoeff portretteert een aantal collega-fotografen van rond de twee meter.

Meer informatie over Bert Verhoeff en NL op www. Bertverhoeff.nlen www.lecturisbooks.nl.