Creatieve Industrie

Bert Nienhuis

Fotograaf Bert Nienhuis toont zijn werk en ontvangt het eerste deel van Belicht, een serie cahiers over naoorlogse fotografen.
Toegang vanaf € 5
maandag 9 feb 2015, 20.00
ma 9 feb 2015, 20.00
IJ Zaal

'Bert Nienhuis - Belicht' is het eerste deel in de reeks ‘Belicht’: een samenwerking tussen ZOO producties, Dutch Photographers en ANDO Graphic. In de reeks wordt aandacht besteed aan de naoorlogse generatie Nederlandse fotografen. Tijdens deze editie van Fotokroniek vertelt Bert Nienhuis over zijn werk.

Nienhuis (Amsterdam, 1944) geniet vooral bekendheid door zijn werk voor het weekblad Vrij Nederland. Hij maakte onder andere portretten bij interviews van Bibeb en Ischa Meijer en daarnaast maakte hij vele fotodocumentaires voor de VN-kleurenbijlage.

Hoewel hij enige tijd gestudeerd heeft aan de Filmacademie in Amsterdam (1964-65) en aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1966-68) beschouwt hij zichzelf als autodidact. In de jaren zestig werkte hij als still-fotograaf en geluidstechnicus voor filmers John Fernhout en Thom Thoolen en enige tijd als cameraman voor de Fabeltjeskrant. Daarnaast was hij freelance fotograaf. In 1969 schreef hij zich in voor de studie medicijnen aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam, maar na twee jaar hield hij dat voor gezien.

Begin jaren zeventig werkte hij ongeregeld als assistent en geluidstechnicus van Ed van der Elsken, totdat hij bij Vrij Nederland terechtkwam. Van het Amsterdams Gemeentearchief kreeg hij twee documentaire fotografische opdrachten De Beurs van Berlage (1974) en De Pijp (1976) en van het Rijksmuseum – samen met Eddy Posthuma de Boer – opdracht voor de beeldreportage Werkloosheid in Nederland (1976).

In 1982 werd hij vaste portretfotograaf van De Arbeiderspers. In 1987 kreeg hij van het ministerie van WVC de foto-opdracht Jong en oud in joods Amsterdam. Het Joods Historisch Museum organiseerde in 2008 de overzichtstentoonstelling Foto: Bert Nienhuis, waarbij Uitgeverij Atlas een boek publiceerde met dezelfde titel. In het Stadsarchief Amsterdam was in 2014 de tentoonstelling Bert Nienhuis – Over ouder worden en liefde met portretten van bekende Nederlanders te zien.

De collectie van Bert Nienhuis is ondergebracht bij het Maria Austria Instituut (MAI) in Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst, ingeleid door Rob Huisman (a.i. directeur van DuPho.) geeft Bert Nienhuis toelichting op bekend, maar ook minder bekend werk en ontvangt hij het eerste exemplaar van de Belicht uitgave. Na afloop is er een borrel en ontvangen alle bezoekers een gratis exemplaar.

 

Toegang vanaf € 5
maandag 9 feb 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 129 mensen waren aanwezig