Global Trends

Beminnen

Hoe vrij zijn we in het beleven van onze seksualiteit? Met o.m. Marli Huijer.
woensdag 4 apr 2018, 20.00
wo 4 apr 2018, 20.00
Studio

Anno 2018 lijken we seksueel vrijer dan ooit. Sinds de jaren zestig, de invloed van verschillende emancipatie-bewegingen en de acceptatie van het homohuwelijk kan iedereen zijn seksualiteit volledig ontplooien. Echter, de Franse denker Michel Foucault vond in zijn tijd al dat we seksueel steeds minder vrij werden, aangezien de maatschappij steeds meer vroeg om het benoemen van onze seksuele identiteit. Hokjes beknotten de manier waarop we ons kunnen ontwikkelen. Filosoof Marli Huijer herleest zijn 'Geschiedenis van de seksualiteit' en vraagt zich af hoe te beminnen zonder je in een identiteit vast te leggen. Ze pleit voor een nieuwe seksuele revolutie.

Ype de Boer

In het boek ‘Murakami en het gespleten leven’ wijst filosoof Ype de Boer ons op één van de centrale thematieken in het werk van Murakami, namelijk onze voortdurende worsteling met onze identiteit. De Boer laat zien hoe deze personages uiteindelijk het ideaal van een waar zelf of authentieke identiteit loslaten, en wat we daarvan kunnen leren. Want alleen dan is er ruimte voor verlangens, een gedachte die de status quo voorbijgaat of een liefde die je leven werkelijk beïnvloedt. Ook tijdens deze avond gaat Ype de discussie aan over de toegevoegde waarde van de acceptatie van gespletenheid, o.a. in relatie tot seksualiteit.

Voor Brainwash legt Ype de Boer helder uit wat Murakami je kan leren over het leven

Kaouthar Darmoni

Kaouthar kan vanuit haar expertise zowel een licht schijnen op de Westerse als de Arabische seksualiteit en breekt stap per stap onze assumpties af. Ze stelt bijvoorbeeld dat de Westerse seksualiteit nu nog steeds doortrokken is van Christelijke schaamte en nood tot bekentenis. Elke seksuele activiteit moet in een hokje geplaatst worden en is daardoor gelimiteerd. Seksuele vrijheid is in het Westen volgens haar voornamelijk een intellectuele beleving. In de Arabische seksualiteit is er daarentegen een grijze zone waarin seks gewoon seks is, een private belevenis waarin mensen voornamelijk op een lichamelijke manier meer de ruimte hebben om te ontdekken en te beleven.

Bekijk vooral haar toelichting op Fatima Mernissi in De Balie, waarin ze het heeft over Arabisch feminisme

Nieuw Licht

Frank Meester en Coen Simon, filosofen, bedenkers en de moderatoren van Nieuw Licht, gaan met Marli Huijer, verschillende gastsprekers en de zaal in gesprek.

Deze keer doen ze dat met behulp van het baanbrekende werk ‘Geschiedenis van de seksualiteit‘ van filosoof Michel Foucault, een Parijse denker die het meest actief was in de jaren’60-’70. In zijn werk legde hij de nadruk op de fijnmazigheid van macht en de invloed die taal en kennis heeft in het sturen van het gedrag van mensen.

Maybe the target nowadays is not to discover what we are but to refuse what we are. – Michel Foucault

Foto door Ramona Deckers >>> www.ramonadeckers.com

woensdag 4 apr 2018, 20.00
Studio
Deze 139 mensen waren aanwezig