Global Trends

Because We Carry

Menselijke verhalen achter een politiek probleem. Syrië, Afghanistan, Irak, Iran - Lesbos - Amsterdam. Wij gaan helpen, helpen jullie ons helpen?
woensdag 17 feb 2016, 20.00
wo 17 feb 2016, 20.00
IJ Zaal

Op deze benefietavond vertellen de medisch laborant uit Syrië, de dichter uit Koerdistan, de vrijwilliger van Lesbos en Duinkerke, de hulporganisatie Because We Carry, de vrijwilliger van de vluchtelingenopvang en de coördinator hiervan hun verhaal. Ze geven een inkijk in het doen en laten van mensen-op-de-vlucht en de mensen die hen een warm hart toedragen.

Wij als team NU1 van Because We Carry gaan eind februari naar Lesbos om mensen op de vlucht te helpen. We brengen respect, warmte, droge kleren en maaltijden. Voor 1 euro kopen wij 1 maaltijd en 1 banaan. Onze vlucht en accommodatie betalen wij zelf. Elke gedoneerde euro komt daarmeebecaus-we-carry ook daadwerkelijk terecht bij de mensen voor wie de donatie bestemd is. 

Because We Carry is een initiatief van 3 jonge vrouwen uit Amsterdam. Eind zomer 2015 gingen zij naar Lesbos met in hun bagage 1000 gedoneerde draagdoeken voor moeders met kleine kinderen op de vlucht. Zij troffen daar een schrijnende situatie aan en sindsdien vertrekken er wekelijks teams om de situatie voor mensen op de vlucht die op Lesbos aankomen wat dragelijker te maken. 

Gasten: 

De Vrijwilliger:
Michael Platenkamp uit Utrecht kwam achter de computer vandaan en ging helpen. Naast Lesbos is hij ook in Athene, Eidomeni/Macedonië en Frankrijk geweest. Hij vertelt zijn verhaal, zijn waarom en hoe. Zijn gedrevenheid en visie zijn aanwezig in items als ‘iedereen kan helpen’, ‘de rol van de media’, ‘het publieke debat’.

De Dichter:
Baban Kirkuki uit Koerdistan debuteerde in 2006 met ‘Op weg naar Ararat’. Ook ‘Territorium’ en ‘Licht onbekend’ zijn van zijn hand. In 2011 ontving hij het C.C.S. Crone Stipendium. Baban Kirkuki is lid van het Utrechts Dichtergilde. Hij vertelt over zijn vluchtverhaal en draagt voor uit eigen werk.

De Medisch Laborant:
Madhat uit Syrië. Hij vluchtte in 2015 en vertelt zijn verhaal, zijn waarom en hoe, te beginnen in Syrië, zijn tocht naar Nederland en zijn aankomen en verblijf in Amsterdam.  

De Hulporganisatie:
Drie jonge vrouwen uit Amsterdam besluiten einde zomer 2015 naar Lesbos te gaan. In hun bagage 1000 gedoneerde draagdoeken voor moeders met kleine kinderen op de vlucht. Wekelijks sturen zij nu een team om te helpen. Hun motto is ‘niet lullen maar poetsen’

De Vrijwilliger in de vluchtelingenopvang:
Maarten de Haan uit Amsterdam besluit na een heftig persoonlijk jaar zich actief in te zetten in de Amsterdamse vluchtelingenopvang. Hij is daar vanaf het eerste uur, eerst in de keuken van locatie Zuidoost en nu binnen het activiteitenteam van locatie Marnixstraat. Hij noemt het de mooiste klus van zijn leven.     

De Coördinator in de vluchtelingenopvang:
Koos Koelewijn uit Amsterdam wilde in september korter gaan werken bij het Leger des Heils. Hij raakte betrokken bij de vluchtelingenopvang en coördineert nu vooral in eigen tijd het aanbod aan activiteiten, goederen en diensten. De verhalen, alle culturen en de samenwerking maken dit de meest enerverende tijd van zijn werkzame leven. 

woensdag 17 feb 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 16 mensen waren aanwezig