Creatieve Industrie

Bas Losekoot

Foto-essay over de invloed van urbanisatie op menselijk gedrag in megasteden.
dinsdag 1 mei 2018, 20.00
di 1 mei 2018, 20.00
Studio

De afgelopen zeven jaar werkte fotograaf Bas Losekoot aan zijn ‘Urban Millennium Project’ waarin hij de gevolgen van toenemende urbanisatie en bevolkingsdichtheid op het menselijk gedrag heeft vastgelegd. Een maand lang werkte hij dagelijks op straat in wereldsteden als New York, São Paulo, Seoul, Mumbai, Hong Kong, London, Lagos, Istanbul en Mexico-City. De series vormen zo een wereldwijd tijdsdocument over de moderne stedelijke ervaring. Tijdens deze Fotokroniek deelt hij het concept, hoe hij te werk is gegaan en laat hij zien hoe mensen zich tot de stad, tot elkaar, en vooral tot zichzelf verhouden.

Private Lives in Public Places

Sinds het begin van het Urban Millennium, het moment dat er wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland wonen, staan we aan de voet van de grootste golf stedelijke ontwikkeling in de geschiedenis. Dit heeft grote gevolgen voor de inwoners van megasteden. Aanleiding voor Bas Losekoot om wereldwijd dichtbevolkte centra in 9 megasteden te onderzoeken. Hoe reageren mensen op elkaar in overbevolkte gebieden? Wat laten zij van zichzelf zien in de dagelijkse maskerade? Hoe definiëren we begrippen als persoonlijke ruimte en gevoel van privacy? Het resultaat is het Urban Millennium Project.

Op haast intieme wijze onthult hij in zijn foto’s minidrama’s, die normaal aan het blote oog voorbij zouden gaan. Door de densiteit en de stressvolle dynamiek van de stad, gaan inwoners van steden zich op vergelijkbare manieren gedragen. Zo lijken het individuele beelden, maar brengt Bas juist het universele karakter van de stadsmens naar voren. Het resultaat is een foto-essay dat sociologisch inzicht biedt in de menselijke conditie in hedendaagse megasteden. Hoe is hij te werk gegaan? En wat leerde het project hem over het samenleven in steden?

Bas Losekoot

Bas Losekoot (1979) studeerde Fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, daarna Cinematografie aan de Filmacademie Amsterdam en is recentelijk geslaagd voor een Master ”Photography and Urban Cultures” aan Goldsmiths, University of London. Hij werkt als portret- en documentair fotograaf en heeft zijn liefde voor cinema- en studiowerk op een verrassende manier weten te combineren in zijn straatfotografie. Hij is begaan met kleine sociologische onderwerpen die zichtbaar zijn in het dagelijkse publieke domein.

Zijn Urban Millennium project is internationaal gepubliceerd in o.a. The New Yorker, CNN Editions, IMA Magazine en the British Journal of Photography. Het project is tentoongesteld in o.a. BOZAR/Paleis van Schone Kunsten in Brussel, Voies-Off/Les Rencontres d’Arles, Jimei x Arles in China, FF Naarden, Noorderlicht, LagosPhoto, FotoIstanbul, Focus Festival Mumbai, Kaunas Gallery in Litouwen, Villa Pérochon in Niort en Unseen Amsterdam.

dinsdag 1 mei 2018, 20.00
Studio
Deze 72 mensen waren aanwezig