Creatieve Industrie

Bas Kosters ontmoet MAISON the FAUX

Creatieve duizendpoot Bas Kosters over mode als expressiemiddel, zijn drijfveren en engagement.
maandag 15 jan 2018, 20.00
ma 15 jan 2018, 20.00
Grote zaal

Dutch Masters is een serie waarin we iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigen om te vertellen over hun carrière en drijfveren. Eerder waren onder andere Paul Mijksenaar, Renny Ramakers, Joost van Bellen en Erik Kessels te gast. Deze maand is kunstenaar Bas Kosters onze Dutch Master, bekend om zijn uitgesproken en kleurrijke stijl, en gedurfde werk. Iedere editie vragen we de Dutch Master om een Dutch Talent uit te nodigen. Deze keer is dat het Arnhemse modehuis MAISON the FAUX, bestaand uit Tessa de Boer en Joris Suk.

Bas Kosters

Mode als vorm van inspiratie en expressie, dat is waar het multidisciplinair kunstenaar Bas Kosters om gaat. Afgelopen juli mocht hij met zijn collectie ‘My Paper Crown’, gemaakt van tweedehands katoenen vlaggen, de Amsterdam Fashion Week openen; een show met veel kleur en modellen in alle kleuren en maten. Wie het werk van Bas kent ziet iemand die verhalen vertelt; met zijn werk creeërt hij een compleet eigen wereld. Hij maakt kleren, video’s en muziek, schildert en illustreert, geeft uitbundige performances en bedrukt zelf zijn stoffen met cartooneske dieren en fantasiefiguren, die inmiddels een ware culthit zijn.

Bas is bij uitstek een ontwerper die zich, met een vette knipoog, richt op sociale innovatie en engagement. Zo hergebruikt hij materialen, bekritiseert hij in zijn werk het groeiende individualisme en ontwierp hij een limited edition T-shirt om aandacht te vragen voor de kleiner wordende tijgerpopulatie.

Na een Master in Fashion Design van ArtEZ in 2003 werkte hij in opdracht voor o.a. Wehkamp, Zeeman, Bugaboo en Rehab Shoes. In 2016 was Bas Kosters’ eerste retrospectief ‘I want it to be soft’ te zien in Museum Arnhem, een eerbetoon waarin een mix van mode, kostuumontwerp, grafisch werk en illustraties, installaties en performance kunst, punkerige publicaties en geëngageerde protesten en commerciële creatieve samenwerkingen te zien was.

MAISON the FAUX

MAISON the FAUX, opgericht in 2014 door Tessa de Boer en Joris Suk, is een creatieve studio die zich presenteert als een groots couture huis. Met hun fictieve modehuis geven Tessa en Joris een liefdevolle reactie op het huidige modesysteem en houden ze de modewereld een spiegel voor. Hierbij maken ze gebruik van archetypes en clichés om deze vervolgens te onderstrepen, uit te vergroten en naar hun eigen hand te zetten. Voor elk project werkt MAISON the FAUX samen met like minded creatievelingen die de modescène willen opschudden door ruimte te creëren voor jonge ontwerpers en te innoveren in design en productie. Het resultaat zijn collecties, producten, shows en performances die een eigen wereld scheppen vol humoristische, slimme en theatrale elementen.

Deze unieke, on-Nederlandse kijk op mode is ook door de internationale modescene opgemerkt.  Zo showden ze tijdens fashion week in New York, Parijs en Guangzhou (China) en zijn beroemdheden als Lady Gaga en Ariana Grande gesignaleerd in hun kleding. Afgelopen jaar waren ze tevens verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving van ‘Uit de mode’, een expositie in het Centraal Museum in Utrecht. What’s next voor dit toonaangevende modeduo uit Arnhem? 

maandag 15 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 188 mensen waren aanwezig