De Stad
Global Trends
Nieuwe politiek in Spanje

Barcelona: verandering van onderop

Wat kunnen Nederlandse steden leren van linkse gemeentelijke bewegingen in Spanje?
donderdag 22 jun 2017, 19.30
do 22 jun 2017, 19.30
IJ Zaal

Sinds 2015 is Ada Colau burgemeester van Barcelona. Haar burgerplatform staat aan het roer van de beweging ‘Gemeentes voor de verandering’, die zich in Spanje verzet tegen het neoliberale beleid van de regering. Zo worden geprivatiseerde diensten weer in gemeentelijke handen gebracht en maakt de bevolking systematisch deel uit van de politieke besluitvorming. Wat kunnen Amsterdam en andere Nederlandse steden van Barcelona leren? En hoe zou de ‘Amsterdamse versie’ van Barcelona en Comú eruit kunnen zien? We gaan n.a.v. het nieuwe boek van Frans Bieckmann in gesprek met Spaanse en Nederlandse vertegenwoordigers over het heden en de toekomst van stedelijke bewegingen.

Het programma

Na een korte introductie met auteur en onderzoeker Frans Bieckmann, vertelt Xavi Ferrer (Barcelona en Comú) over het verhaal achter dit Spaanse burgerplatform. Hoe is het succes van het initiatief van ‘gemeentes voor de verandering’ te verklaren en wat voor een uitdagingen liggen er nog in het verschiet?

Tijdens twee ronde tafelgesprekken kijken we vervolgens naar de lessen die Amsterdam kan leren van dit Spaanse voorbeeld. Wat zijn de verschillen tussen deze twee steden, en hoe kunnen we hier een politiek alternatief op lokaal niveau tot stand brengen, met een gemeenschappelijk verhaal én politieke kracht? Hoe gaat deze ‘Amsterdamse versie’ van Barcelona en Comú eruit zien -en op welke manieren kunnen we hierin met elkaar samenwerken? Hierover en meer gaan Frans Bieckmann en Xavi Ferrer (BeC) in gesprek met:

  • Laurens Ivens, wethouder Bouwen en Wonen, Wijkaanpak, Dierenwelzijn en Stadsdeel Noord bij de Gemeente Amsterdam.
  • Marieke van Doorninck, coördinator ASKV/Steunpunt Vluchtelingen.
  • Melissa Koutouzis, lid bij Europese beweging Diem25 en mede-initiatiefnemer van de Nederlandse Commons Assembly De Meent.
  • Pieter Hilhorst, medeoprichter van de Goede Gieren, een coöperatie om mensen met schulden te helpen met inspirerende oplossingen.

De moderatie van de avond wordt verzorgd door Mirjam de Rijk. NB: Er wordt tijdens het programma gezorgd voor simultaanvertaling Nederlands-Spaans & Spaans-Nederlands.

Nieuwe linkse politiek in Spanje

Terwijl de status quo in Noordwest-Europa vooral door rechts-nationalisten wordt uitgedaagd, vormt zich in Zuid-Europa een nieuw, derde alternatief.

© Barcelona en Comú, CC BY-SA 4.0

Sinds 2011 toont Spanje een nieuwe politieke en maatschappelijke dynamiek. In reactie op de financiële én democratische crisis is een hele nieuwe generatie mensen actief geworden. Zowel in de nationale politiek, met de partij Podemos, als via ‘burgerplatforms’ die sinds 2015 tal van grote steden besturen. Met hun radicale kritiek op het huidige systeem, dat in hun ogen slechts een klein deel van de bevolking dient, willen zij van onderop aan een rechtvaardiger gemeenschap bouwen. Voor Barcelona of Madrid, voor Spanje, maar ook voor Europa. Daarmee kunnen zowel de Spaanse ‘gemeentes voor de verandering’ als het linkspopulistisch geïnspireerde Podemos een inspiratiebron vormen.

Over Frans Bieckmann

Politicoloog en onderzoeker Frans Bieckmann (te volgen op Twitter) volgde de Spaanse bewegingen jarenlang en sprak veel van de kopstukken. Hij is oprichter en directeur van de internationale denktank The Broker en schreef boeken en artikelen over tal van internationale politieke en economische onderwerpen, waaronder de reeks “De wedergeboorte van de eurozone” (over alternatieve routes uit de eurocrisis) en het boek ‘De belofte van een ander Europa’ (red, met Monika Sie Dhian Ho). Zijn aankomende werk,’Podemos – De nieuwe politiek in Spanje’ verschijnt binnenkort.

donderdag 22 jun 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 115 mensen waren aanwezig