Creatieve Industrie

Barbara Stok ontmoet Anne Staal

Striptekenaar en drummer Barbara Stok deelt haar mislukkingen en successen. Met Dutch Talent Anne Staal.
vrijdag 6 jul 2018, 19.30
vr 6 jul 2018, 19.30
Studio

Tijdens Dutch Masters vertellen bekende Nederlandse creatieven, kunstenaars en ondernemers over hun carrière en drijfveren. Eerder waren onder andere Paul Mijksenaar, Conny Jansen, Piet Schreuders en Erik Kessels te gast. De Dutch Master van deze editie is striptekenaar Barbara Stok, bekend van graphic novels én van de stripverhalen waarin zij zelf de hoofdrol speelt. Daarbij schroomt ze niet om ook de moeilijke dingen in het leven te belichten. Ook deze avond niet, want we praten met haar over o.a. de valkuilen van creatief ondernemerschap, hoe je focus houdt, en hoe je een gezonde balans vindt tussen vrij werk en commercie. Iedere editie vragen we de Dutch Master naar de naam van een Dutch Talent die we vervolgens ook uit nodigen. Deze keer is dat visuele verhalenverteller Anne Staal aka Anne Stalinski.

DUTCH MASTER – Barbara Stok werkte als journalist/fotograaf toen ze in 1995 strips begon te maken. Al snel werd ze ontdekt door een uitgeverij en bracht ze haar eerste stripboek uit. Barbara staat vooral bekend om haar openhartige autobiografische stripverhalen. Daarin vertelt ze met humor over de kleine en grote vragen van het leven en schetst ze een even droogkomisch als ontroerend beeld van een optimistische vrouw in de huidige maatschappij. Naast stripmaker is ze drummer, zeiler en ‘af en toe student filosofie’.

Voor haar oevre ontving ze in 2009 al de Stripschapprijs. De Volkskrant riep haar uit tot een van de vijf beste striptekenaars in Nederland en NRC bekroont haar zelfs tot de koningin van de Nederlandse strip. Ze gaat internationaal met haar beeldroman Vincent, over het leven van Vincent van Gogh. Die is in meer dan vijftien talen vertaald en kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian. Haar boek was zo een groot succes, dat ze niet meer zoveel tijd overhield om bezig te zijn met hetgeen dat ze het liefste deed: tekenen. Inmiddels is ze weer bezig met een nieuw project – hoe houd je focus in je creatief ondernemerschap?

DUTCH TALENT – Anne Staal houdt al haar hele leven van tekenen. Dat je er ook je beroep van zou kunnen maken realiseerde ze toen ze als 16-jarige een stripboek van Barbara Stok in handen kreeg. Ze volgde de studie Illustratie aan de academie Minerva te Groningen, studeerde af in 2013 en werkt sindsdien als freelance illustrator. Inmiddels maakt ze illustraties in opdracht van tijdschriften en magazines, werkt ze aan haar eigen graphic novel, en houdt ze een blog bij over haar werk met tips voor een vrolijk, productief en creatief leven. Haar motto? ‘Niet zeuren, maar kleuren!’

vrijdag 6 jul 2018, 19.30
Studio
Deze 19 mensen waren aanwezig