Creatieve Industrie

Balcony Scenes

Fotograaf Joost van der Vleuten legt sinds 2011 een stadsbankje in een openbare stadstuin in Rotterdam vast vanaf zijn balkon.
vrijdag 1 feb 2019, 16.00
vr 1 feb 2019, 16.00
Café

Slapen, zoenen, uitrusten, eten. Het zijn zomaar wat manieren waarop het stadsbankje in Rotterdam gebruikt wordt. Sinds 2011 legt Joost van der Vleuten vanaf zijn balkon vast hoe bewoners uit de buurt het bankje en de omliggende ruimte gebruiken. Het resultaat is de doorlopende serie 'Balcony Scenes' die in de meest uiteenlopende ‘scènes’ laat zien hoe veelzijdig de functie van deze 15 vierkante meter is in de stad.

Balcony Scenes

Sinds 2011 fotografeert Joost van der Vleuten met regelmaat een stadsbankje met omliggende ruimte in een openbare stadstuin in Rotterdam Centrum. Het resultaat is de doorlopende serie ‘Balcony Scenes’ die in de meest uiteenlopende ‘scènes’ laat zien op hoeveel verschillende manieren deze 15 vierkante meter gebruikt wordt door stedelingen. De foto’s zijn genomen vanaf zijn balkon op 13 hoog in één van de Rotterdamse Lijnbaanflats. Hetzelfde flatgebouw vormde het decor voor zijn eerdere projecten De Utopie Voorbij en Leefmachine. Het project vertelt een eigen verhaal over de stad en bestaat inmiddels uit 77 beelden.

Joost van der Vleuten

Joost van der Vleuten studeerde in 2012 af in de richting Fotografie aan de Akademie voor Kunst & Vormgeving St. Joost in Breda. Sindsdien werkt hij doorlopend aan eigen fotoprojecten die zich voornamelijk afspelen in zijn woonomgeving Rotterdam. Daarnaast doceert Joost van der Vleuten freelance aan Fotoacademie Amsterdam en werkte hij de laatste jaren in opdracht voor landelijke kranten (NRC, Volkskrant), stichtingen (Stichting Kinderhulp, Vluchtelingenwerk Nederland) en diverse grotere bedrijven en instellingen (o.a. ASN Bank, Ekoplaza, Essent, PGGM). Zijn specialismen zijn (redactionele) portretten en reportages.