Global Trends

Baas in eigen club

Volkssport nummer één raakt in een identiteitscrisis.
woensdag 29 okt 2014, 20.00
wo 29 okt 2014, 20.00
Grote zaal

Voetbalsupporters verzetten zich tegen de overnames van hun club. Deze protestbeweging staat voor meer dan volkssport nummer één.

De strijd tegen de ongelijkheid is begonnen. Dit keer niet op een occupy-plein maar op het voetbalveld, waar supporters zich massaal beginnen te verzetten tegen de overnames van hun club. De schatrijke Maleisiërs, Russische oligarchen en hedge funds delven het onderspit.

Voetbal, volkssport nummer één, raakt in een identiteitscrisis. Trouwe supporters moeten aanzien hoe hun voetbalclub wordt gekocht door buitenlandse zakenmannen die geen emotionele band hebben met het voetbalverleden en louter op geld belust zijn. Voor hen is voetbal meer dan alleen schoppen tegen een bal, het is een sociaal bindmiddel. Wat doe je als je als supporter ziet hoe jouw club van naam verandert, of je ineens rood in plaats van blauw als clubkleur hebt?

Juist, je neemt het heft, zo goed en zo kwaad als het gaat, in eigen handen. Je koopt gezamenlijk je club terug of je richt een nieuwe club op met een eigen stadion. Vooral in Engeland slaat deze beweging om zich heen. Een strijd tegen de 1% die zoetjes aan de wereld overneemt. Een protestbeweging die misschien wel voor meer staat dan voetbal alleen.

Hoe zit het in Nederland met de supportersbetrokkenheid in de steeds commerciëler wordende voetbalwereld? Hebben de trouwe fans enige zeggenschap in de toekomst van hun club?