De Stad

Baas in eigen buurt

Wat en voor wie is het recht op de stad? Inspirerende verhalen van mensen die zelf hun omgeving creëren, inrichten en beheren.
woensdag 13 dec 2017, 20.00
wo 13 dec 2017, 20.00
Expo

Recht op een woning, een plek om je creativiteit te ontwikkelen, een ruimte om samen te komen en het recht om de publieke ruimte vorm te geven en te gebruiken. Het zijn rechten die voor iedereen zouden moeten gelden, maar dat is lang niet overal het geval. In deze editie van buurtcommunities zoomen we in op het principe van recht op de stad. Dit houdt in dat je de vrijheid moet hebben om jouw omgeving en daarmee jezelf te ontwikkelen. Hoe houd je democratische controle over de stad en de ontwikkelingen? En kun je het recht op de stad opeisen?

Eva de Klerk

Op 18 december presenteert Eva haar nieuwe boek ‘Make Your City‘. Daarin beschrijft zij haar ervaringen van 20 jaar pionieren in de stad en de lessen die daaruit te trekken zijn. Sinds 1999 is zij als initiatiefnemer actief bezig met het herontwikkelen van de NDSM werf. Met een gezelschap van kunstenaars, skateboarders, theatermakers en bijstandsmoeders eist zij actief het recht op de stad op. Video over de NDSM en de gemeenschap gemaakt door Lydia Faber.

We Are Here

Wat als je als vluchteling niet in Nederland mag blijven, maar ook niet terug kunt naar het land waar je vandaan komt? Dan kom je op straat terecht, zonder recht op de bed-bad-brood regeling. We Are Here is een groep vluchtelingen in Amsterdam die in deze situatie zit. Deze mensen leggen zich hier niet bij neer en eisen het recht op de stad op door leegstaande panden in de stad te kraken. Zij willen de onmenselijke situatie zichtbaar maken en vertellen over de invulling die zij geven aan het principe recht op de stad

Coöperatie Roggeveenstraat

De wooncorporatie kwam oorspronkelijk met het plan om de huurwoningen in de Roggeveenstraat in Den Haag te slopen, maar daar hebben bewoners gezamenlijk een stokje voor gestoken. Hanno van Megchelen vertelt als voortrekker van de Coöperatie Roggeveenstraat hoe het is gelukt om als bewoners 65 huurwoningen op te kopen.

Het eerste deel van de avond gaan we in gesprek met burgers die zich actief inzetten om zich het recht op de stad toe te eigenen. Wat zijn de struikelblokken die je tegenkomt als stadmaker en hoe kan je met een hands on mentaliteit echt iets kan veranderen. Het tweede deel van de avond kun je aan tafel aanschuiven bij de initiatiefnemer die jou het meest inspireert en zullen we doorpraten over het recht op de stad en de ervaringen van iedereen aan tafel. Schuif aan en praat mee!

woensdag 13 dec 2017, 20.00
Expo
Deze 26 mensen waren aanwezig