De Stad

Attractie Amsterdam

Wat zijn de feiten en fabels over het toerisme in Amsterdam?
maandag 10 feb, 20.00
ma 10 feb, 20.00
Studio

Amsterdam is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Europa. De miljoenen bezoekers die de stad jaarlijks aandoen, laten de stad bruisen en brengen geld in het laatje, maar zetten de stad ook onder druk. Hoe kan Amsterdam een gastvrije en open stad blijven en tegelijkertijd zijn identiteit behouden? Dat is de vraag waar deze nieuwe programmareeks om draait. Op deze eerste avond duiken we in de feiten en fabels rond het toerisme in Amsterdam. Waar staan we nu?

Wat gaan we doen?

We beginnen de avond met Tanja Federova van het Bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek. Zij presenteert de meest recente cijfers rond het toerisme in Amsterdam.

Na de presentatie van Federova plaatsen de toerisme-experts Ko Koens en Martijn Duineveld Amsterdam in een breder perspectief. Hoe populair is Amsterdam in vergelijking met andere grote Europese steden? En waarin onderscheidt het toerisme in Amsterdam zich van het toerisme in de andere steden?

Geerte Udo is sinds maart 2019 directeur bij amsterdam&partners, het voormalige Amsterdam Marketing. Waar de organisatie voorheen zoveel mogelijk bezoekers naar Amsterdam probeerde te trekken, richt amsterdam&partners zich nu vooral op het bewaken van de balans in de stad. Dat doen ze met verschillende campagnes. Om wat voor campagnes gaat het? En wat werkt wel, wat werkt niet?

We sluiten de avond af met een panelgesprek waarin we alvast een blik vooruit werpen op de avonden die binnen deze programmareeks nog gaan volgen. Wat moet de stip aan de horizon worden. Wat voor stad moet Amsterdam op het gebied van toerisme in 2025, als de stad 750 jaar bestaat, zijn? De deelnemers aan dit panel zijn:

  • Carola Hoekstra: directeur van Stromma Nederland (voorheen Canal Company). Met een vloot van 31 rondvaartboten laat Stromma jaarlijks zo’n 1,5 miljoen mensen van de Amsterdamse grachten genieten. Daarnaast bezit Stromma in Amsterdam meer dan honderd waterfietsen en zes hop on hop off-bussen.
  • Elena Simons: mede-auteur van de Untourist Guide, een ludiek boek waarin ideeën staan om toeristen een bijdrage aan Amsterdam te laten leveren. Inmiddels is er ook een website en zijn de auteurs van het boek bezig met de organisatie van een festival.
  • Michael Huijser: is directeur van het Scheepvaartmuseum, met jaarlijks bijna 400.000 bezoekers één van de beter bezochte musea van Amsterdam
  • Nico Evers: general manager van het in 2017 op de kop van het Java-eiland geopende Hotel Jakarta. Daarnaast is Evers bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Amsterdam.

 

maandag 10 feb, 20.00
Studio
Deze 79 mensen waren aanwezig