De Stad

Atelierruimte gezocht

Door een onbedoeld bijeffect van de Woningwet 2015 staan Amsterdamse ateliers op de tocht. In gesprek over een duurzaam atelierbeleid.
maandag 29 mei 2017, 19.30
ma 29 mei 2017, 19.30
IJ Zaal

Er staan honderden ateliers in Amsterdam op de tocht. Dit komt door een onbedoeld bijeffect van de Woningwet 2015, maar ook ontwikkelingen op de vastgoedmarkt zorgen er voor dat het voor kunstenaars steeds lastiger wordt om een betaalbare atelierruimte te vinden. Een van de oplossingen die de Gemeente voorstaat is een convenant te sluiten samen met corporaties en kunstenaars om de ‘IJzeren Voorraad’ te behouden. De vraag is of dat gaat lukken. Dit is korte termijn die vraagt om acute actie, de inzet van deze avond is om naar de langere termijn te kijken. Om inzichten en vergezichten te ontwikkelen gaan we in gesprek met stedenbouwkundigen, beleidsmakers en kunstenaars. 

De zoektocht naar duurzame manieren om voldoende betaalbare ateliers (en woningen) in Amsterdam beschikbaar te houden voor kunstenaars, goed gespreid en ingebed in de stad vraagt om een goede analyse en een nieuwe visie. Hoe kijken we tegen de stad en stedelijk planning aan? Wat is de plek van kunst(enaars) in de stad? En hoe kan er op een duurzame manier ruimte worden gecreëerd voor kunstproductie en artistiek experiment? Hoe kunnen beleid op vastgoed, stedelijke ontwikkeling en cultuurbeleid elkaar versterken? Nu voorziet het gemeentebeleid in broedplaatsen die voor een periode van tussen de 3 en 10 jaar bestaan, waarna de stad en kunstenaars weer opnieuw kan beginnen met investeren. Dat is niet duurzaam. Welke andere modellen van atelierbeleid zijn mogelijk? Welke perspectieven zijn er en wat is er nodig om nieuwe modellen te ontwikkelen? En is Amsterdam nog bereid om te investeren in werkruimte voor kunstenaars?

maandag 29 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 100 mensen waren aanwezig