Creatieve Industrie

Artificial Touch

Hoe spelen nieuwe technologieën met ons idee van intimiteit, afstand en aanraking?
maandag 22 mei 2017, 19.30
ma 22 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

Een geliefde aanraken op afstand, knuffelen met een aaibare robot tegen eenzaamheid of realistische robomantische sex. Intieme technologie maakt een opmars in ons (liefdes)leven en speelt met ons huidige idee van menselijke intimiteit. Grensoverschrijdende technologie die werkt met sensoren, robots, data en bluetooth lijkt de toekomst. Tijd om te kijken hoe digitale aanrakingen real life communicatie kunnen 'vervangen' of versterken. Kan innovatieve technologie zintuigelijke uitingen van affectie, zoals een aai over de bol, een goedkeurende blik of een zoen, reproduceren? En hoe verandert het ons idee van intimiteit, afstand en intermenselijke relaties? In deze aflevering van Sign of Time gaan we intiem met de Artifical Touch.

HEY Bracelet

Hoe kan technologie een levensecht gevoel van aanraking nabootsen? Dat is wat Gijs Huisman, onderzoeker aan de Universiteit van Twente, onderzocht in zijn PHD. Zijn kennis over social touch technology zette hij ook in voor de realisatie van Hey Bracelet, een revolutionaire armband die menselijke aanraking op afstand mogelijk maakt. Ideaal voor miljoenen mensen over de hele wereld met een langeafstandsrelatie.

Somnox

Slapeloze nachten of plafonddienst; het is veel Nederlanders niet onbekend. De oplossing is nu gelukkig daar in de vorm van de robot Somnox. Een robot waar je mee naar bed gaat, waar je mee opstaat en die een alternatief biedt voor verslavende slaapmedicatie. Een gek idee? Nee, vinden de oprichters van de robotknuffel. En je ‘echte’ bedpartner dan? Oprichter Julian Jagtenberg neemt ons mee in het idee achter Somnox.

Verliefd op een robot

Het lijkt misschien een vreemd idee, intimiteit met een robot. Waarom zou iemand dat willen? Toch is het minder een ver-van-ons-bed-show dan we denken. In de afgelopen tien jaar zijn robots menselijker geworden, zowel fysiek als in gedragingen. Wat doet het met ons aangeraakt te worden door een (liefdes)robot? Is er verschil tussen menselijke en computergestuurde aanrakingen? Is het de toekomst of zelfs pas het topje van de ijsberg? Wetenschapper Roy de Kleijn vertelt over het laatste onderzoek naar de liefde tussen mens en robot. 

The Intemate Suit

Intimiteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend weet ontwerper Leonie Schepers. Daarom creëerde ze The Intemate Suit; een pak met een knuffelkussen, een verzwaard schouderstuk en een stimulator die je zelf kan bedienen. Zo krijgen ook mensen met een beperking een mogelijkheid om intimiteit te ervaren. Vooralsnog analoog, maar wellicht in de toekomst met gebruik van technologie. Hoe speelt het pak met ons idee van aanraking?

 

maandag 22 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 99 mensen waren aanwezig