Global Trends

Arabische Liefde

Beeldvorming over liefde en seksualiteit in de Arabische wereld.
woensdag 9 mrt 2016, 19.30
wo 9 mrt 2016, 19.30
IJ Zaal

Na de gebeurtenissen in Keulen is het publieke debat over migratie en vluchtelingen opeens gedomineerd door de vermeende seksuele normen en waarden van migrantengroepen.

In de media werden grote zorgen geuit over de mogelijke bedreiging van de komst van grote groepen migranten uit met name het Midden-Oosten voor onze zwaar bevochten seksuele vrijheden. Hoe accuraat is dit beeld? In hoeverre spelen vooroordelen een rol bij de duiding van deze mogelijke dreiging? Wat weten we eigenlijk precies over liefde en seksualiteit uit de herkomstlanden van deze nieuwe migranten?

Tijdens deze editie van Cineblend kijken we naar beeldvorming in de media over liefde en seksualiteit in de Arabische wereld. Met verschillende makers reflecteren we op hoe deze thema’s in hun werk belicht worden. Dit werk loopt uiteen van een documentaireserie over de persoonlijke zoektocht naar de liefde in vijf verschillende Arabische landen, een online platform voor Arabische jongeren met informatie over liefde en seksualiteit, en een taboedoorbrekende documentaire over homoseksualiteit in Marokko. Hoe dragen de makers van deze uiteenlopende werken bij aan de beeldvorming over liefde en seksualiteit in de Arabische wereld? Welke keuzes worden er gemaakt en met welk doel? Welke rol speelt de eventuele persoonlijke betrokkenheid van de maker en de beoogde doelgroep bij het maken van deze keuzes?

Arabischeliefde_senndehandschutterEgypte1

Te gast zijn:

Abir Sarras, journalist en researcher werkzaam bij RNW Media. Ze is de medeoprichter en coördinator van de Love Matters Arabic website “Al Hob Thaqafa” van RNW Media. Abir is verantwoordelijk voor de content strategie en coördineert het netwerk van schrijvers, bijdragers en partners, en de overzeese social media en marketing. Abir is opgegroeid in Palestina. Ze heeft Sociale Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en Mass Communication and Journalism aan het Goshen College in Indiana, USA.

Love Matters Arabic is een online platform van RNW Media dat wetenschappelijke en betrouwbare informatie biedt aan jongeren uit de Arabische wereld over hun seksuele gezondheid en rechten.

Chris Belloni, documentairemaker en blogger. Hij maakt documentaires met maatschappelijke relevantie. I Am Gay and Muslim (2012), zijn film over homoseksualiteit in Marokko, is taboedoorbrekend en werd geselecteerd voor ruim 40 internationale filmfestivals. Dit heeft geleid tot een Marokkaanse boot op de Amsterdam Gay Pride 2014. Hij is daarnaast directeur van het International Queer & Migrant Film Festival, waarvan in december 2015 de eerste editie heeft plaatsgevonden.

Senne Dehandschutter, acteur en regisseur. Recentelijk maakte hij de Canvas documentaire serie Arabische Liefde (2014) waarin hij met de hulp van VRT-journalist en vriend Majd Khalifeh op zoek gaat naar liefde in de Arabische wereld. In vijf afleveringen wordt een beeld geschetst van hoe liefde en relaties in vijf verschillende Arabische landen worden beleefd. Een andere (co-)productie van Senne is de Canvas documentaire Reis naar Marokko (2014) over drie generaties van een Vlaams-Marokkaanse familie die samen een traditionele zomerreis naar Marokko maken.

De discussie wordt geleid door Sandra Rottenberg. Zij werkte jarenlang als redacteur en verslaggever voor verschillende radio- en televisieprogramma’s en als programmamaker voor tal van organisaties. Daarnaast treedt zij op als voorzitter en organisator voor debatten op het gebied van o.a. globalisering, emancipatie, integratie en sociale cohesie.

woensdag 9 mrt 2016, 19.30
IJ Zaal
Deze 65 mensen waren aanwezig