Creatieve Industrie

Anoek Steketee

Fotoserie Staatloos geeft officieel ‘niet-bestaande’ mensen een gezicht.
dinsdag 6 mrt 2018, 20.00
di 6 mrt 2018, 20.00
Studio

Naar schatting zijn in Nederland 10.000 mensen van wie de nationaliteit niet is vast te stellen: ze hebben geen paspoort of identiteitsbewijs. Reizen, trouwen, studeren, werken of een zorgverzekering afsluiten is voor deze groep vrijwel onmogelijk. In opdracht van het Rijksmuseum gaf fotograaf Anoek Steketee deze officieel ‘niet-bestaande’ mensen een gezicht. Ze fotografeerde niet alleen staatlozen, maar ook hun kille omgeving. Tijdens Fotokroniek deelt ze het maakproces en haar persoonlijke ervaringen: 'We kwamen Kafkaëske situaties tegen, zoals dat je moet aantonen dat je staatloos bent, maar je hebt geen documenten om dat te doen.'

Staatloos

© Anoek Stetekee ‘Staatloos’ 2017

De consequenties van staatloosheid zijn groot: zonder burgerschap krijg je geen bescherming of rechten van de staat, met soms onwaarschijnlijke en schrijnende gevolgen. In de expositie ‘Staatloos’, gemaakt in opdracht van het Rijksmuseum, toont Anoek Steketee indringende foto’s van vluchtelingen die geen paspoort, geen nationaliteit en dus geen rechten hebben. Mensen die door de overheid van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar geen kant opkunnen. Ze portretteerde twaalf staatlozen, van staatloze baby’s tot kinderen en volwassenen, tegen een neutrale achtergrond, maar legde ook hun soms uitzichtloze leefomgeving vast. Hoe heeft Anoek deze staatlozen en onzichtbare mensen gevonden? En wat heeft het project haar geleerd over hoe we in Nederland omgaan met staatloosheid?

Anoek Steketee

Na haar studie fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag werkte Anoek Steketee als freelance fotograaf aan eigen projecten zoals Dream City (2011) en het multimediale project Love Radio (2014), in samenwerking met schrijfster/filmmaker Eefje Blankevoort. Haar werk verscheen in diverse Nederlandse en internationale tijdschriften zoals Vrij Nederland, The Guardian Weekend, Financial Times en Zoom en won verschillende prijzen, waaronder de Canon Prijs voor vernieuwende journalistiek van de zilveren Camera.

© Anoek Stetekee ‘Staatloos’ 2017

Ook in de museale wereld is ze bekend. Zo heeft ze solotentoonstellingen gehad in het Nederlands Fotomuseum, Rosphoto State Museum in St Petersburg, Tropenmuseum, FOAM en onlangs in het Rijksmuseum. Momenteel is haar werk te zien in een groepstentoonstelling in TENT, Rotterdam. 

dinsdag 6 mrt 2018, 20.00
Studio
Deze 81 mensen waren aanwezig