Creatieve Industrie

Annelys de Vet & Anton de Goede

Participating Artists' Press Agency presenteert collega-veldwerkers. Hoe werkt subjectieve berichtgeving?
dinsdag 8 mrt 2016, 20.00
di 8 mrt 2016, 20.00
Studio

Tijdens deze editie van PAPA Veldwerk zijn ontwerper Annelys de Vet en radiomaker Anton de Goede te gast. Annelys de Vet maakte inmiddels tien ‘Subjectieve Atlassen’, waarbij landen of gebieden van binnenuit in kaart werden gebracht door de bewoners zelf, zoals die van de Palestijnse gebieden, Colombia en Friesland. Anton de Goede is programmamaker bij VPRO radio, eindredacteur van woord.nl en bekend om zijn lange interviews met eigenzinnige denkers.

Lino Hellings, oprichter van PAPA, gaat met Annelys en Anton in gesprek over ’subjectieve berichtgeving’. Hoe maak je je eigen nieuws? Kan dat? Wat heb je er aan? Wanneer gaat subjectieve berichtgeving over in activisme en is dat erg? Hoe vind je een publiek? Hoe is nieuwsgaring en de verspreiding daarvan in de afgelopen tijd veranderd en waar willen wij dat het heen gaat? En ten slotte wat voor rol spelen persoonlijke observaties daarbij? Kunnen we mensen uitnodigen zelf op onderzoek uit te gaan?

Anton de Goede

Anton de Goede heeft met zijn jarenlange ervaring bij de VPRO (waar hij sinds 1988 werkt als radiomaker) de werkwijze van de als kritisch bekendstaande omroep zien veranderen. Waar vroeger de inhoud van de programma’s werd bepaald door leden, een bestuur en de programmamakers, is nu een batterij marketeers actief om redacties te ondersteunen bij het behalen van ‘betere resultaten’. Leden en bestuur zijn op de achtergrond gedrongen. Lijkt de Nederlandse publieke omroep kwaliteit te vergeten?Bijzondere vormen van radio zijn steeds minder te vinden op de zenders, terwijl ze des te vaker opduiken via podcasts. Opmerkelijk genoeg opereren onafhankelijke radiomakers vaak als eenlingen, precies zoals Everhard Spelberg negentig jaar geleden deed toen deze vrijzinnige dominee vanuit zijn Hilversumse villa de V.P.R.O. oprichtte. Waar kunnen makers anno 2016 terecht? Wat als na dit jaar het Mediafonds verdwijnt? Wat zijn de lichtpuntjes? Aan de hand van voorbeelden laat De Goede horen dat hij niet somber is over de toekomst van radio en dat hij ook blij is dat de vroegere VPRO niet meer bestaat. Anton de Goede interviewde Annelys de Vet en Lino Hellings verschillende keren over hun werk in het programma De Avonden: ‘Zowel Lino Hellings als Annelys De Vet werken met grote vasthoudendheid aan hun projecten waarin zij vraagtekens plaatsen bij wat ons in de media als de werkelijkheid wordt gepresenteerd’.

Woord.nl

Annelys de Vet

Annelys is ontwerper en initiator van politiek geëngageerde visuele projecten. In haar praktijk zet ze kunst en design in als gereedschappen om kritische discussies binnen een gemeenschap mogelijk maken over de politieke, sociale en culturele realiteit. Ze is hoofd van de afdeling Ontwerpen van het Sandberg Instituut (master Rietveld Academie) welke functioneert als een think tank for visual strategies. Studenten onderzoeken wat er toe doet door te ontwerpen. Zelf haalde Annelys haar master hier in 1999. Inmiddels heeft ze negen Subjectieve Atlassen ontwikkeld waarbij landen of regio’s van binnenuit in kaart worden gebracht, door de bewoners zelf. Zo ontvouwden zich nieuwe culturele en humane blikken op onder meer Palestina, Servië, Colombia, Mexico en Henegouwen. Op dit moment werkt ze aan de tiende in de serie: Subjective Atlas of Pakistan. In 2012 heeft ze samen met Palestijnse kunstenaars en met steun van ICCO (NL) het inclusieve design-label Disarming Design from Palestine opgericht. In dit project worden middels jaarlijkse co-creatie workshops met lokale en internationale ontwerpers nieuwe producten ontwikkeld vanuit bestaande productie methoden. De aldus ontstane collectie reflecteert op de huidige realiteit in Palestina en toont op een ontwapenende manier wat het betekent om te leven onder bezetting.

© Subjective Atlas of Mexico (2005)

© Subjective Atlas of Mexico (2005)

dinsdag 8 mrt 2016, 20.00
Studio
Deze 42 mensen waren aanwezig