De Stad

Anders denken over werk

Hoe zorgen we dat iedereen kan ondernemen, bijdragen en zich ontwikkelen? Bouw mee!
dinsdag 12 mei 2015, 20.00
di 12 mei 2015, 20.00
Expo

Ondanks de soms hol klinkende politieke geluiden over de participatiesamenleving, is de wens om regie over ons eigen leven te voeren er vooral een van onszelf. Met de komst van steeds ingenieuzer technologie en ICT kunnen we ook steeds beter bepalen wat ons leven waardevol maakt, en hoe we dat op eigen houtje kunnen bereiken. De infrastructuur om ons te ontwikkelen biedt meer mogelijkheden dan ooit.

Voor veel mensen gaat die behoefte aan zelfregie misschien nog wel het meest over de kans om een eigen inkomen te verdienen. En dan vooral in de vorm van werk waarin ze zich echt kunnen ontwikkelen, en van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie of omgeving waarin ze werken. Meer en meer lijkt er maatschappelijk draagvlak te ontstaan om juist dat veel beter te organiseren. En ook technologie biedt nieuwe mogelijkheden die er eerder nooit waren. Maar tegelijkertijd ontstaat met alle veranderingen, die niet in de minste plaats zijn geïnitieerd vanuit de overheid, het risico dat sommige groepen mensen tussen de wal en ‘t schip dreigen te belanden. We willen het wel. Maar werken we ook echt voldoende aan die sociale infrastructuur die nodig is om mensen te helpen in hun missie om voor zichzelf passend werk te vinden?

We lijken nog te maken te hebben met een hardnekkig paradigma, waarin we hele groepen mensen vooral aanspreken op hun afhankelijkheid en kwetsbaarheid. En dat is misschien wel de dood in pot als je juist wilt dat mensen zich kunnen en mogen ontplooien. Hoe staan we ervoor en wat staat ons te doen? Langs de verhalen van drie totaal verschillende ervaringsdeskundigen gaan we op zoek naar antwoorden op die vragen.

Mededeling: Niels Aussems zal geen actieve bijdrage leveren aan het programma van vanavond.

Programma

19.45 uur

Inloop

20.00 uur

Inleiding door Niels Schuddeboom samen met verhalenvertellers

20.05 uur

Nik van Hoogstraaten over stoppen met labelen

20.20 uur

‘Generation D‘, het social lab voor jongeren en kansen in Dordrecht

20.35 uur

Bert van Boggelen over werkgevers en de ‘Normaalste Zaak’

20.50 uur

Pauze

21.00 uur

Tafelgesprekken

22.00 uur

Afsluiting en borrel

dinsdag 12 mei 2015, 20.00
Expo
Deze 48 mensen waren aanwezig