De Stad

Amsterdamse aanpak suïcidepreventie

Hoe zorgen we dat het aantal zelfdodingen in Amsterdam daalt?
donderdag 15 feb 2018, 20.00
do 15 feb 2018, 20.00
IJ Zaal

Het aantal suïcides in Amsterdam gaat gelukkig al een paar jaar naar beneden, maar elke zelfdoding is er eigenlijk een te veel. Maar terwijl het aantal suïcides in de rest van het land stijgt, blijft het in onze stad wel dalen. Betekent dit dat de Amsterdammers gelukkiger worden? Of komt het wellicht door de aanpak suïcidepreventie van de GGD Amsterdam die zich al een aantal jaar actief inzet om het aantal zelfdodingen te verminderen door verschillende acties? Samen met wetenschappers, beleidsmakers en andere deskundigen bespreken we de suïcideaanpak van Amsterdam.

  • Eric van der Burg, wethouder van onder andere Zorg en Welzijn in Amsterdam, vertelt ons over de Amsterdamse suïcide aanpak.
  • Werkt de Amsterdamse aanpak suïcide ook? Ad Kerkhof, hoogleraar Klinische Psychologie, Psychopathologie en Suïcidepreventie aan de VU Amsterdam neemt ons mee in de resultaten van de aanpak tot nu toe.
  • De Amsterdamse aanpak suïcide bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de belangrijkste kort worden toegelicht:
    • Gatekeeperstraining: de trainer en de getrainde aan het woord
    • Casemanagement: met Monique van Raan, casemanager Suïcidepreventie GGD Amsterdam, prof. Adriaan Honig, pyschiater bij het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis.
    • 113 zelfmoordpreventieCarla Derijck, veranderkundige en projectleider Supranet Community.
  •  Met onder ander Lyna Polikar, projectleider Suïcidepreventie GGD Amsterdam, andere experts en de zaal gaan we in gesprek over wat er nu goed werkt en wat er nog beter zou kunnen in de aanpak suïcide.
donderdag 15 feb 2018, 20.00
IJ Zaal
Nog 14 plaatsen beschikbaar