Creatieve Industrie
De Stad

Amsterdamse buurtmusea

Welke museale initiatieven zijn er, hoe zijn ze ontstaan en hoe blijven ze bestaan?
dinsdag 26 jan 2016, 20.00
di 26 jan 2016, 20.00
Studio
Reageer

Steeds meer wijken hebben hun eigen museale initiatief of buurtmuseum. Anders dan traditionele musea hebben ze vaak geen vaste collectie, maar gebruiken ze hun wijk als inspiratiebron. Wat ze gemeen hebben, is een directe binding met de lokale omgeving. Tijdens dit programma zoomen we in op de Amsterdamse buurtmusea. Welke museale initiatieven zijn er, hoe zijn ze ontstaan, hoe zorgen ze voor een gezonde organisatie, hoe financieren ze hun activiteiten en hoe houden ze het initiatief levend op de lange termijn?

Paul Spies, directeur van het Amsterdam museum, werkte jarenlang samen met kleine musea. Hij legt uit waarom hij die samenwerking zocht en wat daarbij wel en niet werkte.

Eric van der Kooij, projectleider van Stad in Balans bij de gemeente Amsterdam, gaat in op de vraag welke plek buurtmusea innemen in de wijken, wat ze betekenen voor de hele stad en waar kansen liggen met betrekking tot de visie van Stad in Balans.

Ook Anouk de Wit  neemt plaats in het panel. Zij studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vanaf augustus 2013 is zij directeur van het Van Eesterenmuseum in Nieuw ­West.

Eefke van Nuenen is freelance Adviseur in het culturele veld.
Zij neemt plaats in het Panel om mee te praten vanuit haar ervaring en deskundigheid.

Bert Hana presenteert de tweede aflevering van How to make your own museum.

Vertegenwoordigers van diverse kleine musea kunnen issues aanleveren. Samen praten we over problemen waar je tegenaan kunt lopen en mogelijke oplossingen. Kom ook en praat mee!

dinsdag 26 jan 2016, 20.00
Studio
Deze 96 mensen waren aanwezig