De Stad
Rekenkamer presenteert:

Amsterdams wonen 3.0

De woningmarkt in Amsterdam is overspannen. Hoe zorgen we voor een evenwichtig woningaanbod in de stad?
donderdag 14 dec 2017, 20.00
do 14 dec 2017, 20.00
Grote zaal

Veel mensen willen in Amsterdam wonen, en dat is te merken. De woningmarkt in de stad is op alle fronten overspannen: de prijzen voor koop- en huurwoningen zijn enorm gestegen en zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn lang. De verhouding tussen vraag en aanbod is scheef en de marktwerking op de woningmarkt is groot. Zijn er nog genoeg mogelijkheden voor iedereen om in Amsterdam te kunnen wonen? Welke invloed heeft de gemeente? En doet de gemeente alles wat ze kan? De Rekenkamer Amsterdam deed onderzoek en presenteert de resultaten en aanbevelingen. Samen met experts, politici, beleidsmakers en de zaal gaan we in gesprek over de vraag hoe de gemeente kan zorgen voor een evenwichtig woningaanbod in de stad.

  • Op basis van de wensen van 1000 Amsterdammers die deelnamen aan een panel onderzocht de Rekenkamer Metropool Amsterdam of iedereen dezelfde mogelijkheden heeft om in de stad te wonen en welke opties de gemeente heeft om de woningmarkt te beïnvloeden. Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer, presenteert de resultaten van het onderzoek “evenwichtigheid van het woningaanbod in Amsterdam”.
  • We vragen wethouder Laurens Ivens om een reactie: wat vindt hij van het rapport van de Rekenkamer? Welke mogelijkheden ziet hij om Amsterdam voor iedereen toegankelijk te houden?
  • Gezinnen met middeninkomens hebben veel moeite om een woning in Amsterdam te vinden en trekken vaak de stad uit of blijven in te kleine woningen verder zoeken. Rufus de Vries is al vijf jaar op zoek naar een geschikte woning voor zijn gezin en vertelt over zijn zoektocht, die tot nu toe helaas weinig resultaat opleverde. Met Bouke Raap, voorzitter van lerarenvakbond PO in actie en Dewi Anakram, assist manager Amvest en Lidy van der Schaft, directeur wonen de Key, gaan we in gesprek over de mogelijkheden om de stad ook toegankelijk voor deze doelgroep te houden.
  • Met Floor Milikowski, journalist, Jeroen Lokerse, head of the Netherlands Cushman & Wakefield, Cody Hochstenbach, postdoctoraal onderzoeker stadsgeografie en Piet Renooy, manager onderzoek en advies regioplan, Eef Meijerman, directeur !Woon en raadsleden en de zaal gaan we in op de onderliggende vraag: wat voor stad willen we zijn?
donderdag 14 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 132 mensen waren aanwezig