De Stad

Amsterdam Waterstad

Welke waterprojecten worden er in de aanloop naar het jaar 2025 gerealiseerd? Met o.a. watergezant Henk Ovink.
woensdag 20 dec 2017, 05.54
wo 20 dec 2017, 05.54
IJ Zaal

Deze Water Republic staat in het teken van de viering van de 750ste verjaardag van Amsterdam. Hoe ziet de waterstad er in het jaar 2025 uit? Speciaal te gast is Henk Ovink. Als Nederlandse watergezant reist hij de hele wereld rond om andere landen te helpen met hun uitdagingen op het gebied van water en start hij concrete projecten. Hoe bescherm je deltagebieden tegen de stijgende zeespiegel? En hoe richt je steden zo in dat we beter kunnen leven met de gevolgen van klimaatverandering? Ovink deelt zijn expertise én neemt ons mee in zijn ontwerpprincipes. Hij past deze toe aan de hand van concrete waterprojecten, die in 2025 het licht zien.

  • Henk Ovink is de eerste nationale Watergazant. Als ambassadeur van de watersector brengt hij Nederlandse kennis en expertise van water en klimaatverandering overzee. Met het internationale netwerk Rebuild  by Design, werkte hij samen met partnersteden, overheden, kennisinstituties, en andere representatieve organen van de zakelijke wereld en het maatschappelijk middenveld, aan de noodzaak klimaat adaptieve stedelijke gebieden te creëren. Ook was hij was onder meer nauw betrokken bij de reconstructie na orkaan Sandy als beleidsadviseur van het Witte huis.

De stad Amsterdam is niet alleen getekend door haar strijd tegen water, maar ook door de kansen die het water biedt. In aanloop naar de 750ste verjaardag van Amsterdam maakte studio RAAAF het ontwerp voor een drijvend park op het IJ en ontwierp Universe Architecture samen met bouwbedrijf BAM een paviljoen voor op de Kop van Java. We lichten alvast een tipje van de sluier op!

Waterpark op het IJ

Het nieuwe Amsterdamse park zal bestaan uit 24 duwbakken, met elkaar verbonden door wandelpaden. Ook bootjes kunnen tussen de verschillende delen van het park doorvaren. De flexibele, drijvende constructie kan ook verplaatst worden, mochten er nieuwe plannen tot stand komen in de toekomst.

©RAAAF & Atelier de Lyon

Met dit ontwerp zal de beschikbare ruimte op het IJ, voor de oude scheepshelling op de NDSM, creatief benut worden als publieke ruimte. Dit is slim, gezien de grootste plannen voor nieuwe woningen in Noord: in Buiksloterham, de NDSM en ook het Hamerkwartier.

Het park wil inspelen als ontmoetingsplek voor de nieuwe en oude bewoners en de verschillende subculturen die hier naast elkaar bestaan. Zo zullen de duwbakken ruimte bieden voor diverse activiteiten: van alles wat! Wat voor duwbak zou jij graag gerealiseerd zien in het IJ?

Waterpaviljoen op de Kop van Java

Universe Architecture ontwierp een vloeiend paviljoen voor op de Kop van Java. Mede dankzij een ruime ondergrondse verdieping met onder andere een auditorium kan het benut gaan worden als publiek congres- en expo paviljoen waar waterthema’s centraal staan: schoon drinkwater in de hele wereld, water-innovaties en de implicaties van een stijgende zeespiegel.

©Universe Architecture

De indrukwekkende oneindige constructie met veel glaswerk, bekend onder de naam Landscape House, zal deels worden geproduceerd met een 3D printer. In samenwerking met BAM en internationale partners als Enrico Dini en Acciona is daartoe een langdurig onderzoeks traject naar 3D betonprinten met vrije vormen afgerond. We zullen nu in gesprek gaan over de uitvoering van dit project, en kijken hoe de watercommunity verder betrokken kan raken. Kunnen bijvoorbeeld de buurtbewoners met hun initiatief Waterhart onderdeel worden van het proces?

©UniverseArchitecture

woensdag 20 dec 2017, 05.54
IJ Zaal
Deze 111 mensen waren aanwezig