De Stad

Amsterdam Atlantis

Hebben we in 2025 nog droge voeten of wordt Amsterdam het nieuwe Atlantis? Hoe waterdicht is ons systeem?
donderdag 22 sep 2016, 20.00
do 22 sep 2016, 20.00
Grote zaal

We leven in een tijd dat het zeeniveau stijgt, onze rivieren steeds meer water moeten afvoeren, de bodem daalt en regenbuien heviger zijn. Dit zal de komende decennia niet anders zijn. Hoe lang houdt Amsterdam dit eigenlijk vol? Is de stad het toekomstige Atlantis? Deze avond gaan we in op de uitdagingen die het leven in een metropool onder de zeespiegel te wachten staan. Hoe langer is ons systeem van om droge voeten te houden in de stad eigenlijk nog houdbaar?

Slimme ingenieurs doen er nu nog alles aan om droge voeten te houden. Ze verzwaren dijken, versterken waterkeringen, bouwen waterpleinen in de stad en vergroten de uiterwaarden. Hoe houdbaar is dit systeem aan kostbare projecten? Wat zou er gebeuren als we niets zouden doen? En moeten we niet snel overstappen op alternatieve, meer radicale oplossingen?

Daarnaast heeft dit systeem ons volledig in slaap gesust. We leven in één van de meest kwetsbare gebieden van de wereld. Toch zijn we nog behoorlijk op ons gemak. Zo stijgen de huizenprijzen in Amsterdam nog steeds de pan uit. Willen we het allemaal liever niet weten? Hebben we teveel vertrouwen in de techniek? En is het een probleem dat we met z’n allen onze kop in het zand steken?

Tijdens deze avond gaan we op zoek naar antwoorden. Dat doen we met een panel van drie autoriteiten: Harold van Waveren (topspecialist op het gebied van waterveiligheid bij Rijkswaterstaat), Pieter Jannink (stedenbouwkundige) & Kees Slingerland (directeur bij het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions). De discussie tussen hen en het publiek wordt gevoed door inspirerende verhalen.

donderdag 22 sep 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 150 mensen waren aanwezig