Creatieve Industrie

Een alternatief voor de AOV?

Zes op de tien zelfstandigen maakt zich wel eens zorgen over het wegvallen van inkomen. Wordt het niet tijd voor nieuwe verzekeringsmodellen?
woensdag 2 dec 2015, 20.00
wo 2 dec 2015, 20.00
Expo

In de creatieve industrie is meer dan tweederde van de zelfstandigen niet verzekerd bij een verzekeraar. De drie belangrijkste redenen: het huidige aanbod sluit niet aan op de wensen, de kosten worden als te hoog ervaren en er is wantrouwen richting verzekeraars. Wordt het niet tijd voor nieuwe verzekeringsmodellen voor de toekomst? Tijdens deze editie van That's The Way, georganiseerd door FNV KIEM en Pakhuis de Zwijger, delen gastsprekers hun persoonlijke verhaal en verkennen we samen de wegen naar oplossingen.

Zes op de tien zelfstandigen maakt zich wel eens zorgen over het wegvallen van inkomen. Als dat gebeurt, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid, heeft meer dan de helft op de langere termijn een zeer groot probleem. Het Broodfonds biedt uitkomst, maar keert maximaal twee jaar uit bij langdurige ziekte. De verwachting is dat er in de toekomst alleen maar meer zelfstandigen bij komen.  Wat zijn nieuwe mogelijkheden en waar zitten de alternatieven?

Voor Romijn
Schrijfster en regisseur Nanna Tieman en acteur Romijn Conen hebben een goedlopend theatergezelschap. Samen maakte het duo, zowel zakelijk als privé partners, de theaterproducties DRIFT en Vader. Deze zomer werkten zij aan Feest!, die in september in première zou gaan. Na afloop van de try-out ging het echter mis… Romijn werd getroffen door een zwaar herseninfarct. Zowel hij als Nanna zijn, zoals zoveel zelfstandigen, onverzekerd. De ziekte van Romijn – die nu aan het revalideren is – betekende niet alleen een persoonlijk drama, maar heeft ook zakelijk gezien grote gevolgen. Romijn kan op dit moment niet werken en alle geplande voorstellingen van de theaterproductie moesten worden geannuleerd. De bezoekers van de eerste (uitverkochte) voorstellingen kregen hun geld terug en ook de uitgebreide tournee die in 2015 zou plaatsvinden is uitgesteld. Bij hun grote netwerk van vrienden in theater, film en televisie vinden ze steun, maar dat is niet de (financiële) oplossing voor de langere termijn. Nanna beseft dat ze niet de enige is die dacht: ‘Hoezo, ‘als een van ons iets overkomt’…’ En ze is op zoek naar een oplossing die verder reikt dan alleen maar ‘haar probleem’. Kunnen we krachten bundelen, de koppen bijeen steken, de handen in elkaar slaan? Inmiddels heeft Boris Conen, de broer van Romijn, een crowdfundingwebsite opgezet. Daarmee is inmiddels al meer dan €13.000 opgehaald, maar om Romijn te helpen is meer geld nodig.

Paddle for Lars – De Beer Foundation
Deze zomer, tijdens een ontspannen rondje mountainbiken op Texel, raakte freelancer Lars de Beer betrokken bij een ernstig ongeluk. Hierbij brak hij een nekwervel. Nu kan hij zijn armen en benen niet meer bewegen. Alles waar hij zo van hield – zijn leven als designer, buitenmens en sporter – vraagt om een nieuwe invulling. Lars was als zelfstandig ondernemer onvoldoende verzekerd voor een situatie als deze. Om Lars een zoveel mogelijk menswaardig bestaan te garanderen, heeft hij financiële steun nodig. Met de actie Paddle for Lars wilden zijn vrienden, waaronder Fleur Welter, geld inzamelen zodat hij voor zichzelf een nieuwe toekomst kan opbouwen. Een deel voor Lars’ levensonderhoud en revalidatiekosten en een deel om te doneren aan de Stichting Dwarslaesie Nederland. Met Lars’ verhaal willen ze ook aandacht geven aan alle mensen die in dezelfde situatie zitten. In totaal haalden zij €280.850 op. Hoe kregen zij het geld bij elkaar en hoe gaat het nu met Lars?

BroodfondsMakers
De BroodfondsMakers begeleiden ondernemers die een broodfonds willen starten of er al aan een meedoen. Pionier en projectleider André Jonkers begeleidt nieuwe broodfondsen is woordvoerder van de BroodfondsMakers. Een Broodfonds is geen verzekering, maar een groep ondernemers die onderling afspraken maken om elkaar bij arbeidsongeschiktheid een inkomen te schenken. In Broodfondsen regelen ondernemers dus samen hun eigen vangnet. Iedereen legt maandelijks geld opzij.  Als iemand van de groep ziek wordt, dan kan hij of zij een beroep doen op de groep. Je krijgt dan maandelijks ‘schenkingen’ overgemaakt van de anderen. Afhankelijk van de hoogte van het schenkingsniveau, kun je makkelijk berekenen wat je iedere maand zou moeten inleggen. Het model van een Broodfonds is vernieuwend, simpel en sociaal! Iedereen die langer dan een jaar zelfstandig ondernemer is en minimaal €750,- gemiddeld per maand haalt uit de netto winst kan meedoen aan een Broodfonds. Een Broodfonds schenkt maximaal twee jaar aaneengesloten aan een langdurig zieke. Kunnen we het model van het Broodfonds gebruiken als basis voor een langdurig alternatief voor de Arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Centraal Beheer Achmea
Centraal Beheer Achmea helpt zzp’ers graag bij het maken van de juiste keuzes, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid van het bedrijf, maar ook bij bescherming van inkomen met bijvoorbeeld de arbeidsgeschiktheidsverzekeringen. Dat doen ze door het online bedienen van ondernemers te verbeteren en door een goede mix van samenwerken met klanten, scherpe inzichten en feiten uit data, om tot oplossingen te komen die relevant zijn en hout snijden. Hoe kijken zij aan tegen dit vraagstuk en wat zou de rol van de verzekeraar kunnen zijn?

woensdag 2 dec 2015, 20.00
Expo
Deze 30 mensen waren aanwezig