Mona van den Berg

Allemaal Wij

Een film waarin nieuwkomers aan het woord komen over hun vlucht naar Nederland.
Gratis toegang
vrijdag 22 jun 2018, 17.00
vr 22 jun 2018, 17.00
Grote zaal

Een film van Mona van den Berg waarin een twintigtal bekende Nederlanders oproepen tot solidariteit, van Marcel Hensema en Ellen ten Damme tot Jan Pronk en Trijntje Oosterhuis. Een film waarin nieuwkomers aan het woord komen over hun vlucht naar Nederland en hun ervaringen hier, aangevuld met beelden uit het land van herkomst.

Op 20 juni is het wereldvluchtelingendag. Een dag om in ieder geval stil te staan bij het feit dat er meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht zijn.
Het debat over vluchtelingen wordt veelal gedomineerd door luidkeels protest. Door de toenemende polarisatie is het onder aandacht blijven brengen van de situatie waar veel vluchtelingen in verkeren nijpender dan ooit. Maar het is ook van groot belang om met elkaar in gesprek te blijven, om samen te werken. Want er is geen sprake van een wij en zij, maar we zijn “Allemaal wij”.

Mona van den Berg maakt als fotografe vanaf 2015 zelfstandige bijlagen voor Trouw, in ieder geval jaarlijks in het kader van Wereldvluchtelingendag. Zo ook dit jaar. De gelijknamige bijlage, uitgegeven door Mona van den Berg Photography, zal 20 juni bij Trouw worden verspreid. De film en bijlage worden mogelijk gemaakt door: Augeo, Cordaid, Justice And Peace,  Lilianefonds, Medair, New Dutch Connection, PAX, Stichting vluchteling, UAF, UNHCR,  VluchtelingenWerk en ZOA.

Over de initiatiefneemster Mona van den Berg
Afgestudeerd International Law/Human Rights en Vreemdelingen en –Asielrecht. Haar interesses komen daar uit voort. Haar maatschappelijke betrokkenheid is zichtbaar in haar werk. Mona werkt als freelance fotografe en heeft gepubliceerd in Trouw, de Volkskrant, Al Jazeera, The Guardian,Vrij Nederland, Opzij,  het Parool e.a Zij werkt tevens voor veel non-gouvernementele organisaties. Mocht je foto’s van haar willen zien, dan kun je kijken op haar website: www.monavandenberg.nl. Haar stijl van fotografie is herkenbaar, zowel bij de reportages als bij de portretten die zij maakt, rauw en werkelijkheidsgetrouw. In 2012 is zij. door Erwin Olaf in het vakblad Focus vermeld als Nederlands Talent. In 2014 heeft zij de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie Binnenland gewonnen.

Ze bijt zich graag vast in grote projecten. Op wereldvluchtelingendag 2015 heeft zij in samenwerking met en medewerking  van tal van organisaties de eerste bijlage (Vlucht) gerealiseerd. Vervolgens is een bijlage in het kader van de dag voor de rechten van het kind verschenen op 19 november 2015. Tevens weer in samenwerking met hulporganisaties. Op 22 maart 2016 is de bijlage bij Trouw verspreid over 5 jaar oorlog in Syrië gekoppeld aan een expositie in het Humanity House. De laatste bijlage had als thema “De vergeten conflicten” en kwam uit op Wereldvluchtelingendag 2016. Ook voor SOS-kinderdorpen heeft zij twee maal een exclusieve bijlage mogen maken welke op 24 november 2015, respectievelijk 15 maart 2018 zijn uitgegeven.

Gratis toegang
vrijdag 22 jun 2018, 17.00
Grote zaal
Deze 61 mensen waren aanwezig