De Stad

Alleen in Rotterdam

Storytelling, fotografie, burenhulp en vrijwilligers: hoe pakken Rotterdammers eenzaamheid aan?
donderdag 8 jun 2017, 19.30
do 8 jun 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

Rotterdam was de eenzaamste stad van Nederland. Wás, want de eenzaamheidscijfers lijken anno 2016 te dalen. Wat heeft Rotterdam gedaan om eenzaamheid aan te pakken? En wat kunnen wij daar in Amsterdam van leren? Tijdens deze bijeenkomst neemt een aantal Rotterdamse experts op het gebied van eenzaamheid ons mee op reis door hun stad.

Ook in Rotterdam is eenzaamheid een probleem. Net als in Amsterdam ligt het gemiddeld aantal eenzame mensen in Rotterdam hoger dan het landelijk gemiddelde. In 2012 voelde nog de helft van alle Rotterdammers zich matig tot ernstig eenzaam. Eén op de vier oudere Rotterdammers had niemand om op terug te vallen. Die cijfers lopen inmiddels terug. ‘Voor Mekaar’, de Rotterdamse aanpak tegen eenzaameid die in 2014 werd gelanceerd, lijkt aan te slaan in de stad.

Poster van de Rotterdamse campagne tegen eenzaamheid.

Ik zag de posters in de stad. Ik word ook een dagje ouder, ik dacht: wie kijkt er straks naar mij om als ik oud ben?

– Edwin Visser, vrijwilliger in Rotterdam

Inmiddels, volgens de laatste cijfers van de GGD, voelt ook de helft van alle Amsterdammers zich matig tot ernstig eenzaam en wordt er een Amsterdamse aanpak tegen eenzaamheid in de steigers gezet. Wat kunnen wij leren van de Rotterdamse aanpak? Hoe gaat Rotterdam om met eenzaamheidsproblematiek? Wat kunnen de Rotterdammers ons meegeven? Waar verschilt Rotterdam van Amsterdam? En vooral: wat gebeurt er nu allemaal op het gebied van eenzaamheid in Rotterdam?

We gaan in gesprek met Rotterdamse experts op het gebied van eenzaamheid en er is aandacht voor zowel wetenschap, overheid als praktijk.

  • Marijke de Vries (gemeente Rotterdam) vertelt over het Rotterdamse actieplan ‘Voor Mekaar’.
  • Anja Machielse is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Empowerment van Kwetsbare Ouderen’ aan de Universiteit voor Humanistiek. Deze leerstoel is ingesteld door de gemeente Rotterdam.
  • Johan Janssens is bestuurder bij ‘Opzoomer Mee‘, een burennetwerk in de straten van Opzoomeren waar mensen elkaar hulp geven.
  • Rik Moonen is zelfbenoemd stadstrainer in Rotterdam. Hij helpt ambtenaren en zorg & welzijns professionals om samen het dagelijks leven in de stad in te richten met de stadsbewoners. Hier vloeien hele mooie projecten uit voort.
  • Pascalle van Kralingen is actief voor Pluspunt Rotterdam, een expertisecentrum voor senioren en participatie, zowel voor senioren zelf als organisaties die werken met senioren.
donderdag 8 jun 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 68 mensen waren aanwezig