De Stad

Alleen Amsterdam

We staan in de schoenen van Amsterdam. Alleen. Wat doen we met eenzaamheid?
maandag 30 jan 2017, 19.30
ma 30 jan 2017, 19.30
Expo

Uit de meest recente cijfers van de GGD blijkt dat bijna elf procent van de Amsterdammers ernstig eenzaam is en maar liefst dertig procent van de Amsterdammers voelt zich wel eens alleen. Wat doen we met eenzaamheid en hoe gaan we ermee om? Denk met ons mee want eenzaamheid is van iedereen.

Verschillende kunstprojecten proberen het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Eenzaamheid zit in verschillende lagen: jong en oud, laag en hoog opgeleid, centrum en buiten de ring. Dat laten de projecten van Voor Eenzaamheid en Power of Art House zien. Wat doet Amsterdam verder met eenzaamheid? Hoe kan jij ervoor zorgen dat je eenzame buur, vriend of geliefde niet verder afglijdt en in isolement raakt? Denk met ons mee over de eenzame stad.

 #OneMinuteInMyShoes

© Chris de Bode

© Chris de Bode

Afgelopen maand stonden op verschillende straten, pleinen en in prominente gebouwen in Amsterdam honderden niet te mis- sen kunstschoenen met telefoonnummers. Deze schoenen zijn onderdeel van het street art project ‘One Minute In My Shoes’ van Power of Art House, waarbij honderden kunstzinnige schoenparen werden verspreid door de stad. De schoenparen verbeelden de verhalen van eenzame zielen en laten zien hoe het leven van deze mensen tot een onzichtbare act is geworden. In de kunstschoenen staat ook een telefoonnummer. Via de voicemail zijn korte geluidsfragmenten te horen van stadsgenoten over hun eenzame leven. De voicemail eindigt met de vraag; “wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond? Laat je boodschap achter na de piep”.

Voor Eenzaamheid

© Voor EenzaamheidVoor Eenzaamheid is een platform van ontwerpers en kunstenaars. Samen met andere partijen ontwikkelen zij een andere kijk op eenzaamheid. Ze ontwerpen projecten die mensen in staat stellen op nieuwe manieren met eenzaamheid om te gaan. Niet tegen eenzaamheid, maar voor. Zo willen ze eenzaamheid een nieuwe betekenis geven.

maandag 30 jan 2017, 19.30
Expo
Deze 66 mensen waren aanwezig