De Stad

All you need is data

Is Big Data het nieuwe planningsmiddel van de gebouwde omgeving?
woensdag 1 nov 2017, 20.00
wo 1 nov 2017, 20.00
IJ Zaal

Data is overal. Door slim gebruik te maken van deze informatiestroom kunnen we woningen, kantoren en voorzieningen creëren die aansluiten bij de wensen van gebruikers. Kan Big Data ons helpen om betere beslissingen te maken zodat we bijvoorbeeld leegstand kunnen voorkomen? En het voorspellen van de krapte op de woningmarkt? We gaan met ontwikkelaars, data analisten en anderen in gesprek om te achterhalen wat Big Data kan betekenen binnen de ontwikkeling van de gebouwde omgeving.

  • Staan maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, zorg- en sportinstellingen wel op de juiste plek en worden ze wel zo efficiënt mogelijk gebruikt? Met behulp van Big Data probeert Republiq dit inzichtelijk te maken. Hierdoor kunnen partijen betere beslissingen maken of hun maatschappelijke voorzieningen wel aansluiten bij de behoeftes van de gebruikers in de wijk. Sander de Clerck is gespecialiseerd in data- en vastgoedvraagstukken bij gemeentes en woningcorporaties en vertelt wat Big Data ons kan bieden voor het creëren van leefbaardere steden.
  • Waar de één graag in een stadswoning woont in een levendige buurt met volop uitgaansgelegenheden, heeft de ander een sterke voorkeur voor een ruim appartement in een buitenwijk met ruimte, privacy en rust. Dus hoe weet je zeker dat je woningen bouwt die aansluiten bij de vraag? Erik van der Wal is senior e-business manager bij BPD en gebruikt Big Data om analyses te maken wat leidt tot accurate voorspellingen over de woonbehoeftes. Hij vertelt hier tijdens deze avond meer over.
  • Welke impact heeft big data op de ruimtelijke planning? Erik Anton de Graaf, docent en onderzoeker bij de ASRE, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van Big Data op de toekomst van vastgoed. Uit dit onderzoek kwam niet naar voren dat Big Data de belangrijke speler is binnen de vastgoedwereld, maar microdata.
  • Als één van ‘s werelds grootste makelaars kan Colliers met Big Data marktontwikkeling voorspellen waardoor betere beslissingen gemaakt kunnen worden. Werner van Sprundel is werkzaam als Director Data Analytics en wil door middel van data en innovatie de vastgoedsector veranderen en verbeteren. Zo combineert hij een groot aantal databronnen om tot nieuwe inzichten, adviezen en producten te komen. Welke zaken zorgen er bijvoorbeeld voor dat een woning of kantoor in waarde stijgt of daalt?
  • Door onder andere gebruik te maken van de beschikbare data, die wordt gegenereerd door allerlei marktpartijen en door de stad zelf, kan de Gemeente Amsterdam gefundeerde beslissingen maken over ontwikkelstrategieën. Door deze data ook “open” beschikbaar te stellen aan marktpartijen draagt de gemeente bij aan de transparantie in de gebiedsontwikkeling. Eric Thelen heeft onder andere de vastgoedmarketingstrategie voor de Metropoolregio Amsterdam mede opgesteld en is actief in het ontwikkel- en verkoopteam van de gemeente Haarlem. Hij gaat in gesprek over de rol van Big Data binnen dit speelveld.  

woensdag 1 nov 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 105 mensen waren aanwezig