De Stad

Alicia: opgroeien in de jeugdzorg

Hoe zorgen we ervoor dat geen enkel kind tussen wal en schip valt? Naar aanleiding van de documentaire Alicia.
woensdag 17 jan 2018, 20.00
wo 17 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Jeugdzorg bestaat zodat we jongeren met een valse start toch nog een gezin en een kansrijke toekomst kunnen bieden. Een mooi streven, maar in sommige gevallen lukt dat niet. Documentairemaker Maasja Ooms volgde drie jaar het verhaal van Alicia, die één jaar oud is als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. De documentaire geeft weer wat dat doet met de ontwikkeling van een kind. Met experts, betrokkenen en ervaringsdeskundigen gaan we dieper in op de situatie van Alicia. Hoe kunnen we de jeugdzorg zo hervormen dat we de duizenden Alicia's van Nederland een betere toekomst kunnen bieden?

De documentaire Alicia duidt op een pijnlijke manier de stand van zaken in de jeugdzorg aan. De sector is in transitie en zoekt naar manieren om deze precaire problematiek goed aan te pakken. We openen daarom het gesprek over de structuur van de jeugdzorg, hechtingsproblematiek en innovatie in de zorg. Alicia staat namelijk niet alleen. Op welke manier moet het systeem gaan veranderen om betere jeugdzorg te verlenen? Hoe kunnen we beter behandelen en de vicieuze cirkel van jeugdproblematiek doorbreken? Welke alternatieve werkwijzen kunnen we bedenken om beter tegemoet te komen aan de noden van deze beschadigde personen?

Wat gaan we doen?

Aan de hand van inleidende fragmenten uit de documentaire Alicia gaan we dieper in op de thema’s van de film, de structuur van de jeugdzorg en de alternatieve werkwijzen en innovatieve oplossingen.

  • Met  Saskia Vervuren en Dick van Zijl openen we het gesprek over de film, kaderen we het gedrag van kinderen zoals Alicia en verklaren we het systeem waarin zij terechtkomen. We bespreken de huidige stand van zaken in de jeugdzorg en geven aan waar het beter kan.
  • Met Monique Peltenburg, Mariënne Verhoef en Ans van de Maat gaan we het gesprek aan over de structuur van de jeugdzorg. Hoe pakken we de organisatie van het systeem aan om beter tegemoet te komen aan de situatie van kinderen zoals Alicia?
  • Peter Dijkshoorn en Eva Hellinga belichten de situatie vanuit het kader van de psychiatrie en stellen als alternatieve werkwijze de methode van niet-separatie voor, om kinderen zo lang als mogelijk bij de ouders te houden of te opnieuw in het gezin te plaatsen.
  • Heppie (t)huis van Rene van de Camp, in samenwerking met Femke van Abeelen van gemeente Geldrop – Mierlo, is een alternatieve jeugdzorginstelling, gericht op langdurige huisvesting van kinderen als een nieuwe vorm van  opgroeien.
  • Yvonne van Riemsdijk houdt een pitch over JIM, ‘jouw ingebrachte mentor’, een methode om jeugdzorg – en begeleiding te bieden via personen uit de directe omgeving.

Let op: Tijdens dit programma vertonen we documentaire niet. Je kunt Alicia terugkijken via 2doc.

 

woensdag 17 jan 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 208 mensen waren aanwezig