Global Trends

Alfamannen

Hoe beïnvloeden ideeën over mannelijkheid onze samenleving, vrouwen, en mannen zelf?
woensdag 11 mrt, 20.00
wo 11 mrt, 20.00
Grote zaal

De afgelopen jaren heeft de zogenaamde ‘mannenbeweging’ een grote groei doorgemaakt. Veel mannen in deze ‘manosphere’, die zich vooral online manifesteert, vinden dat de vrouwenemancipatie te ver is doorgeslagen. Ze voelen zich in het nauw gedreven en beweren dat de wereld te ver is ‘door-gefeminiseerd’. Volgens hen is ‘De Man’ daardoor vervreemd geraakt van zijn wezen, zijn wortels en zijn waarde. Wie zijn deze mannen precies, waar worstelen ze mee? En hoe beïnvloeden deze ideeën over mannelijkheid onze samenleving, vrouwen, en mannen zelf?

Wegens omstandigheden zijn Glenn Helberg, Jens van Tricht en Nikki Dekker helaas niet aanwezig vanavond. Nathan Vos en Matthijs Laan nemen hun plaats in.

In deze Meet Up bevragen we de opvattingen van de ‘manosphere’ en gaan we op zoek naar de wereld achter de zogenaamde ‘alfaman’. Waar hebben we het eigenlijk over als we het over ‘mannelijkheid’ of ‘alfamannen’ hebben?

Alvast oplossingen voor ‘het mannenprobleem’, volgens mannen zelf? Check hier een lijst van 10 punten samengesteld door de online redactie door VPRO Tegenlicht.

Wat gaan we doen?

  • We beginnen met regisseur Nordin Lasfar; waar komt zijn fascinatie voor de manosphere vandaan en wat heeft hij geleerd van het maakproces?
  • Wat gaan we doen? Vanavond onderzoeken we verschillende vormen van en opvattingen over mannelijkheid en man-zijn. Nadat we maker Nordin Lasfar spreken, introduceren we een driemans panel; coach Hajee Pepping, peer educator en emancipator Matthijs Laan en journalist Nathan Vos. Zij zullen het over de verschillende vormen van mannelijkheid en mannen die ze tegenkomen in hun praktijken, onderzoeken en projecten.
  • Halverwege de avond draagt Spoken Word artiest Jasper Albinus een stuk voor dat hij schreef over de relatie met zijn vader en zijn eigen ‘man-zijn’.
  • We eindigen het programma met het vervolg van het panel. Gezamenlijk bespreken we wat al deze opvattingen over mannelijkheid daadwerkelijk betekenen voor onze wereld en hoe we met zijn allen – mannen, vrouwen en en mensen die zich niet binnen een van deze identiteiten thuis voelen – samenleven. 

Er zal de hele avond ruimte zijn voor vragen en bijdragen uit het publiek.

 

woensdag 11 mrt, 20.00
Grote zaal
Deze 204 mensen waren aanwezig