Global Trends

Afrika update

Wat beweegt Afrikaanse migranten om de gevaarlijke oversteek naar Europa te maken?
woensdag 19 jul 2017, 20.00
wo 19 jul 2017, 20.00
Grote zaal

Voorafgaand aan de vertoning van de IDFA-documentaire Those Who Jump op ons plein praten we over Afrikaanse migranten in Noord-Marokko. Een moeilijk thema waar geen eenduidige oplossing voor is. We worden bijgepraat over de huidige situatie in bepaalde delen van Afrika. Het doel van deze avond: inzicht in migrantenstromen door Afrika richting Europa en een doorkijk naar mogelijke oplossingen.

Hoe staat het ervoor in Afrika? Hoeveel mensen vluchten er vanuit Afrika richting Europa? Uit welke Afrikaanse landen komen deze migranten en welke vluchtroute nemen zij? Waarom en waarvoor zijn zij op de vlucht? En hoe gaat het met hen als ze hun bestemming hebben bereikt? We krijgen een update over de actuele situatie op het Afrikaanse continent, vanuit het perspectief van een aantal journalisten:

  • Arne Doornebal is een freelance Afrika journalist en werkt voor onder andere BNR Nieuwsradio en OneWorld. Daarnaast verzorgt hij de media relations voor the Nethterlands-African Business Council.
  • Saskia Houttuin is een Nederlands-Frans journalist en werkt voor het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. Ze schrijft daarnaast over ontwikkelingen in (met name Franstalig) Afrika.
  • Abakoula Argalaless vluchtte zelf ruim 25 jaar geleden vanuit de Libische woestijn naar Nederland. Hij is oprichter van stichting Aman-Imam (water is leven), een ngo met als doel de levensomstandigheden in zijn geboortestreek te verbereren. Hij woont in Maastricht en houdt zich veel met migratie bezig.
  • Annette Kouwenhoven is een social designer en zet zich vooral in voor vluchtelingen in Amsterdam. Zij trekt veel op met ongedocumenteerde migranten en de actiegroep ‘Wij Zijn Hier’.
  • Yusuf Adam Suali vluchtte uit Somalie en kwam in Nederland terecht als ongedocumenteerde vluchteling. Hij is medeoprichter en woordvoerder van de groep ‘Wij zijn hier’ en aanvoerder van We Are Here FC.
woensdag 19 jul 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 99 mensen waren aanwezig