De Stad

Adriaan Geuze

De stad als proeftuin voor waterinnovatie
woensdag 28 mei 2014, 00.00
wo 28 mei 2014, 00.00
Grote zaal

Hoofdspreker van Water Republic 2025 #2 is Adriaan Geuze. Met zijn internationaal vermaarde bureau West8 heeft Adriaan Geuze een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als het gaat om landschapsarchitectuur en urban design. Hij maakte plannen voor het Amsterdamse Borneo en Sporenburg, het nieuwe Rotterdam Centraal Station en het waterfront van de Canadese stad Toronto. Maar ook spraakmakende parken als Leidsche Rijn Park en Lincoln Park in Miami Beach kwamen van zijn tekentafel.

Water speelt in het werk van Adriaan Geuze een belangrijke rol. Zo dient het polderlandschap met haar prachtige vergezichten van licht en water geschilderd door de Hollandse meesters als inspiratiebron voor zijn projecten. Water zit in het instinct van de Nederlander. Het is een dreiging maar biedt ons ook kansen. Het heeft een dagelijks effect op ons leven en vereist daarom een rol in het ontwerp van de ruimte om ons heen. Adriaan Geuze is dan ook de uitgelezen persoon om zijn visie te geven op Water Republic 2025.

Met o.a.: Steven Delva (Delva Landschapsarchitecten) over zijn plan voor de openbare ruimte van de Buiksloterham, Tracy Metz (Amerikaanse journalist en auteur van het boek Zoet & Zout: water en de Nederlanders) en Martin Melchers (stadsecoloog en schrijver van onder andere het boek ‘Haring in het IJ’) over de fauna in het Amsterdamse water.

West 8 ontwierp in Madrid het grootste binnenstedelijke park ter wereld (150 hectare). Het ligt aan de westrand van het stadscentrum, op de oevers van de rivier de Manzanares. Onlangs werd het geopend.

Steven Delva van Delva Lanscape Architects deelt zijn ideeën over hoe we op een andere manier kunnen omgaan met water in nieuw te ontwikkelen gebieden in de stad, zoals Buiksloterham.

 

WR2025#2